Sari la conținut

Cand e mai usor sa fii insarcinata: la 20, 30 sau 40 de ani?

Lasand deoparte toate implicatiile sociale ale sarcinii, sa vorbim acum de partea fizica: cum se simte sarcina la 20, 30 si 40 de ani?

 

Insarcinata la 20 de ani

Majoritatea celor care au experimentat sarcina atat timpuriu, cat si dupa 40 de ani, recunosc ca, fara indoiala, corpul lor a suportat mult mai bine sarcina la 20 de ani. Oboseala din timpul sarcinii nu a fost atat de mare si s-au refacut dupa nastere mult mai rapid. Un factor important este si faptul ca articulatiile si muschii sunt mult mai pregatite sa faca fata greutatiii suplimentare care vine odata cu sarcina, asa ca durerile sau incorfortul general sunt cu mult scazute.

In plus, si asta este foarte important, este mult mai usor sa ramai insarcinata atunci cand esti tanara. De asemenea, poti fi atat de plina de entuziasm incat nici sa nu observi micile neplaceri asociate cu sarcina sau primele luni de crestere a bebelusului. Iar bunicii sunt inca tineri si doritori sa fie cat mai prezenti in viata nepotilor.

 

Insarcinata la 30 de ani

In ultima vreme, cum varsta de concepere creste din ce in ce mai mult, tot mai multi adulti aleg aceasta perioada a vietii pentru a avea copii. Se simt siguri pe ei si mai putin stresati din punct de vedere financiar. In plus, cel putin la prima vedere, corpul lor pare sa fie tanar si in forta, fara probleme de sanatate.

Cele mai neasteptate probleme in aceasta perioada pot sa apara in domeniul fertilitatii. Poti observa cu surpriza ca nu ramai insarcinata imediat ce te decizi ca vrei un copil. In medie, te poti astepta sa ramai insarcinata intre 3 si 6 luni dupa ce renunti la metodele contraceptive. Atentie insa, medicii avertizeaza ca, dupa 35 de ani, fertilitatea incepe sa scada in mod dramatic si poate deveni din ce in ce mai greu sa iti implinesti visul.

Sanatatea in sarcina poate sa nu fie o problema, dar asta daca tu esti sanatoasa in general si ai o forma fizica buna. Ba chiar poti sa simti un plus de energie. Insa, mai ales dupa 35 de ani, sunt asociate sarcinii mai multe riscuri si este probabil sa faci mai multe teste - cum ar fi riscul de diabet gestational sau de tensiune arteriala mare.

 

Insarcinata la 40 de ani

Nu are rost sa ne ascundem dupa degete, din punct de vedere medical aceasta varsta este cel mai putin recomandata. Este de asteptat sa ramai mai greu insarcinata si cresc cazurile in care sarcina nu poate fi dusa pana la capat sau bebelusul are probleme congenitale. 

Unele probleme medicale ale mamei se pot accentua odata cu sarcina - cum ar fi probleme de articulatie, probleme de greutate (mai ales ca metabolismul este foarte diferit de cel din tinerete), probleme ale venelor. 

Insa ce pierzi din punct de vedere medical poti castiga din punct de vedere psihic. La 40 de ani esti mult mai sigura pe tine si mai relaxata cand este vorba de facut ata greutatilor. In plus si financiar poti sta mai bine si, astfel, iti permiti tratamente mai bune. Un lucru important este ca nu te mai sperii asa de usor si incepi sa ceri cooperarea celorlalti - de la doctorul care urmareste sarcina pana la angajator, toti gasesc in tine un partener de discutie si nu pe cineva caruia trebuie sa i se spuna ce are de facut.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!