Sari la conținut

Cat de fertila esti?

Nenumarate cupluri  asteapta  cu nerabdare sa aiba copii. Cu toate acestea, multor cupluri li se pare un obiectiv aproape imposibil din cauza infertilitatii. Fie ca planifici sa ramai gravida acum sau in viitor, pentru inceput ar fi bine sa iti evaluezi sansele de fertilitate. Detectarea precoce a infertilitatii atata in cazul tau cat si a sotului tau, va creste sansele de tratament care sa te ajute sa concepi un copil.

Ce factori afecta fertilitatea?

Solutii oferite in tratarea infertilitatii depind de factorul de infertilitate identificat. Factorii care afecteaza fertilitatea includ:

Varsta

Varsta este un factor primordial care afecteaza fertilitatea si este motivul principal pentru care femeile mature au dificultati in a ramane gravide. La varsta de 30 fertilitatea in randul femeilor incepe sa scada si scade in mod semnificativ pana la varsta de 35 de ani.

Multe femei pot inca sa conceapa cu usurinta la varsta de 35. Cu toate acestea, femeile peste 35 de ani au un risc crescut de complicatii in sarcina si de avort spontan. Statisticile arata ca doar doua din cinci dintre femeile in varsta de 40 de ani pot ramane insarcinate. Daca iei in considerare acest factor de fertilitate dintr-un punct de vedere biologic, expertii recomanda obtinerea unei sarcini inainte de 35 de ani.

Sanatatea

Diversi factori de sanatate afecteaza fertilitatea. Exemplele unor astfel de factori includ umatoarele:

  • Supraponderabilitatea sau subponderabilitatea afecteaza productia de estrogen, care contribuie, de asemenea, la procesul de slab de reproducere.
  • Dezechilibrul hormonal afecteaza procesul de ovulatie si duce la menstruatii neregulate.
  • Consumul de alcool si fumatul.
  • Medicamentele pentru boli cronice.
  • Expunerea corpului la diverse pericole la locul de munca.

Bolile

Mai multe boli care afecteaza sistemul de reproducere au efecte mari asupra fertilitatii. Bolile comune care fac dificila conceptia includ:

Bolile tubului uterin. Aproximativ 20 la suta dintre problemele de infertilitate inregistrate tratate sunt generate de bolile tubului uterin. Vorbeste cu medicul si roaga-l sa iti indice analize pentru evaluarea sistemului de reproducere si a unei posibile obstructii a trompei uterine.

Endometrioza. Aceasta este o conditie in care in care mucoasa peretelui uterin se extinde in afara spre organele adiacente cum ar fi trompele uterine, ovare, intestine si vezica urinara. Statisticile arata ca aproximativ 5 pana la 30 la suta dintre femeile infertile sufera de aceasta afectiune. Endometrioza este adesea vinovata de probleme cu implantarea ovulului, cicatrici si chisturi.

Bolile cu transmitere sexuala. Rapoartele indica ca  65 de milioane de persoane sufera de boli cu transmitere sexuala numai in Statele Unite. Multe cazuri de STD raman nedetectate in randul femeilor pana cand este prea tarziu, deseori fiind vorba de chlamydia. In mod similar cu endometrioza, bolile cu transmitere sexuala, de asemenea, lasa cicatrici pe trompele uterine si pot duce la sarcina extrauterina. Lasand aceste boli cu transmitere sexuala netratate poate avea ca efect infertilitatea permanenta.

Boala inflamatorie pelvina. De asemenea, cunoscut sub numele de PID, aceasta conditie este cunoscuta ca o infectie care afecteaza uterul, ovarele si trompele uterine. Resurse arata ca PID este declansata de obicei de o boala cu transmitere sexuala, insa cauzele pot varia de la o gama larga de complicatii de la o nastere anterioara, avort sau folosirea unui dispozitiv intrauterin (DIU).

Dezechilibrele hormonale feminine. Hormonii declanseaza ovulatia prin transmiterea semnalelor chimice la momentul precis. Dezechilibrele pot provoca transmiterea semnalului incorect si au ca efect ovulatia neregulata. Acest lucru duce la menstruatie neregulata sau diferite lungimi ale ciclului menstrual. Din fericire, aceasta problema poate fi usor tratate folosind substitutia hormonala sau alte medicamente de fertilitate.

Cum afli cat de fertila esti

Descopera cat de fertila esti si cantareste apoi diferitele optiuni de tratament. Iata ce sa faci:

Verifica cantitatea de sperma a partenerului

Studiile arata ca pana la 50 la suta dintre cuplurile infertile au dreptcauza numarul scazut de spermatozoizi ai sotului. Numarul de spermatozoizi poate fi stabilit in clinica si este primul pas, inainte de a evalua infertilitatea femeii.

Cunoaste-ti ciclul menstrual

Cunoasterea ciclului menstrual conduce la stabilirea zilelor fertile. Ciclurile menstruale regulate inseamna ovulatia regulata pe tot parcursul anului.

Urmareste ciclul de ovulatie

Foloseste metoda calendarului pentru a urmari ciclul ovulatoriu si pentru a-ti programa zilele fertile pentru sex. Poti ovula intre a zecea si a patrusprezecea zi dupa prima zi de menstruatie.

Monitorizeaza mucusul cervical

Mucusul cervical poate indica daca esti fertila, in functie de aspectul sau. Introdu degetul in vagin si evalueaza mucusul. Un mucus alb clar ca albusul de ou indica ca esti fertila.

Fa un test de rezerva ovariana

Acest test iti va permite sa stii numarul de ovule pe care le ai inca in ovare. Rezerva ovariana mica inseamna sanse mici de conceptie.

Fa un test de FSH

Hormonul foliculostimulant sau FSH trebuie sa fie in cantitate adecvata pentru ca o femeie sa conceapa. Scaderea numarului de FSH inseamna ovulele nu sunt eliberate la momentul precis.

Fa un test de estradiol

Estradiol, cum ar fi estrogenul, ajuta la reglarea ciclului de reproducere. Nivelul redus de estradiol indica sanse mici de conceptie.

Citeste mai multe despre perioada de fertilitate. 

Fa un test de LH

Hormonul luteinizant sau LH ar trebui sa fie ridicat la ciclul reproductiv. Nivelul LH ​​poate fi testat cu ajutorul unui kit de ovulatie.

Fa un test de prolactina

Desi este bine cunoscut pentru sustinerea productiei de lapte, prolactina este hormonul principal care maximizeaza fertilitatea.

Fa un test de functie tiroidiana

Fiind o componenta majora pentru productia de hormoni, functia tiroidiana ar trebui testata. Supraproductia glandei tiroide creste riscul de avort spontan.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!