Sari la conținut

Evaluarea infertilitatii feminine

O evaluare pentru infertilitate poate fi inceputa de oricare medic ginecolog cu frotiuri Papanicolau si investigarea problemelor uzuale feminine. Ulterior insa, daca primele investigatii nu au oferit nici un raspuns concret, vei avea nevoie de un specialist in fertilitate pentru a investiga in detaliu toate motivele posibile pentru care nu poti ramane insarcinata.

Documentarea ovulatiei este o parte cheie a unei evaluari de infertilitate si este lucrul pe care trebuie sa il stii deja, atunci cand ajungi la doctor. Trebuie sa ii spui daca ovulezi sau dimpotriva, daca nu poti detecta ovulatia.

Primul lucru pe care un medic il va face va fi sa iti faca un istoric amanuntit. Daca te afli in curs de evaluare pentru infertilitate, poate vei vrea sa vorbesti in mod privat cu medicul tau, fara prezenta partenerului tau. Pot exista lucruri despre care nu vrei sa vorbesti in fata lui dar pe care medicul trebuie sa le stie. Medicul va dori sa se asigure ca ai contact sexual regulat, mai ales in mijlocul ciclului, si ca nu utilizezi lubrifiante, care fac dificila obtinerea unei sarcini.

Medicul te va intreba despre istoricul menstrual si va vrea sa stie daca ai fost vreodata insarcinata. Daca da, ai avut acelasi partener sau nu? Ai avut un copil, sau ai suferit de un avort spontan sau sarcina oprita in evolutie? In timp ce acestea pot fi intrebari dificile, este esential sa raspunzi sincer pentru ca medicul sa isi dea seama cat mai repede despre problema pe care o ai.

Primul lucru care trebuie stabilit daca este daca ai sau nu ovulatie. Daca ai cicluri menstruale regulate intre 22 zile si 35 zile, cel mai probabil ovulezi. Daca ai dureri in mijlocul ciclului, cel mai probabil ai dureri ovulatorii. De asemenea ovulezi, daca ai simptome premenstruale, deoarece progesteronul contribuie in mod semnificativ la aceste simptome.

Este posibil sa fi fost deja verificata pentru a vedea daca ai ovulatie. O modalitate de a face acest lucru este prin masurarea temperaturii bazale. Este temperatura pe care ti-o iei dimineata, inainte de a face orice altceva. Temperatura poate creste cu 0,1 – 0,5 grade Celsius, cu varf de temperatura la doua zile dupa ovulatie. Aceasta crestere a temperaturii furnizeaza dovada ca ai ovulatie.

Cele mai multe femei folosesc insa un test de fertilitate. Aceste teste masoara varful de LH in urina. Acest nivel ridicat se poate atinge cu 14-48 ore inainte de ovulatie. Un varf de LH (hormonul luteinizant)  gasit de catre unul dintre testele facute demonstreaza ca ai un ciclu ovulatoriu. Acest lucru este util si atunci cand sunt incerci sa ramai insarcinata deoarece testul iti spune care este cel mai bun moment pentru a incerca sa concepi. Nivelul de LH poate fi cel mai bun test pentru a confirma ovulatia.

Daca nu ai facut oricare dintre aceste lucruri, medicul iti poate sugera teste LH si/sau un test de sange pentru a verifica nivelul de progesteron in a doua jumatate a ciclului. Un nivel corespunzator de mare de progesteron inseamna ca foliculul din ovar produce progesteron pregatindu-se pentru o sarcina.

Documentarea ovulatiei este o parte cheie a unei evaluari pentru infertilitate si probabil ca stii deja toate aspectele inainte sa mergi la medic.

Daca mergi la medic cu informatii care indica faptul ca nu ovulezi, medicul va incerca sa descopere de ce. Daca ai ovulatie, abordarea va fi diferita. Oricum, medicul va merge pe istoricul medical si iti va face o serie de teste.

Alte aspecte legate de sanatatea ta care trebuie sa luate in considerare includ:

  • Istoricul medical - ai o tulburare genetica cunoscuta, probleme cu hormonii sau ai avut infectii aparatului reproducator (boala inflamatorie pelvina)?

  • Medicamente - de exemplu, iei hormoni?

  • Potentiale boli cu transmitere sexuala - ai fost expusa la boli cu transmitere sexuala sau ai avut simptome de inflamatie genitala, cum ar fi scurgeri vaginale, durere la urinare, dureri abdominale sau febra?

  • Uzul de substante nocive - folosesti sau abuzezi de orice medicamente sau droguri, inclusiv cofeina si tigari?

  • Istoric chirurgical - ai avut o interventie chirurgicala care implica vezica urinara, uterul, trompele uterine, ovarele sau colul uterin?

  • Expunere la toxine - ai fost expusa la toxine chimice sau radiologice?

Medicul iti va face un examen fizic pentru a se asigura ca toate organele de reproducere par a fi normale si ca statutul hormonal pare normal.

Daca este necesar, medicul va solicita efectuarea de teste pentru a verifica ovulatia dupa cum am mentionat anterior. Alte teste de laborator depind de ceea ce dezvaluie toate cele de mai sus. Daca exista o problema cu ovulatia, exista o serie de teste hormonale care vor fi facute. Poti face teste specifice efectuate in ziua a 3-a a ciclului pentru a vedea daca foliculii par a fi in curs de dezvoltare. Unele femei pot avea nevoie de stimulare a ovulatiei cu medicamente pentru a vedea daca ovarele lor pot dezvolta foliculi. Uneori, o ecografie prin vagin poate arata foliculii in curs de dezvoltare.

In cazul in care nu pare a fi o alta problema, sau in cazul in care istoricul sugereaza ca ai putea avea cicatrici, testul final poate fi o evaluare a aparatului reproducator pentru a te asigura ca nu exista nici o cicatrice si ca exista o cale neteda pentru oua si sperma. Acest lucru se face de obicei printr-un test cu raze x, numit histerosalpingograma, folosind un colorant de contrast. Acest lucru poate fi urmat, daca este necesar de observare directa, prin laparoscopie, prin abdomen, sau histeroscopie, prin uter.

Dupa toate aceste teste au fost efectuate, medicul va fi capabil sa iti spuna daca a gasit o cauza pentru infertilitatea ta si ce se poate face pentru a o trata.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!