Sari la conținut

Fertilitatea femeilor, un criteriu de evaluare impus de Banca Mondiala

Nu, acest articol nu a are un titlu gresit. Si nici nu am incurat site-urile. Aici este locul lui. Reiau titlul si spun: fertilitatea femeilor este un criteriu de evaluare, care defineste anumite coordonate economice, potential economic si resurse, impus de Banca Mondiala. De ce? O populatie in scadere este semnul declinului economic, in cazul statelor in curs de dezvoltare, asa cum suntem, noi.

O populatie in scadere, la care se adauga o economia tinuta cu greu pe linia de plutire si cu o rata de emigrare de peste 10% a tinerilor, condamna o tara la dezastru. Sansa Romaniei sta in apetitul femeilor de a face copii.

Mamele "batrane" din ce in ce mai numeroase

Rata totala de fertilitate este cel mai important indicator al evolutiei populatiei si reprezinta numarul mediu de copii nascuti-vii de catre o femeie in cursul intregii sale vieti. Pragul critic este reprezentat de valoarea 2,1. Daca, in medie, o femeie are mai multi copii decat atat, populatia este in crestere. In caz contrar, aceasta se contracta.



In 2012, in Romania, acest indice a ajuns la 1,428 si se afla sub nivelul minim acceptat, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Cinci milioane de copii in eprubeta

Scaderea ratei totale de fertilitate este cauza a numeroase probleme, deoarece conduce la imbatranire, iar ulterior, la scaderea populatiei, fapt ce are consecinte economice, sociale si culturale extrem de importante, grave si greu de controlat. Un argument: economistii americani Esther Boserups si Julian Simon spun ca o societate cu o rata totala de fertilitate mica investeste masiv in servicii de asistenta medicala, pentru a ingriji oamenii in varsta. In consecinta, nu are suficienti angajati pentru a plati pensiile.



Lectia invatata de toate economiile dezvoltate din lume este ca omul si inteligenta umana este cea mai pretioasa resursa, dar omul este una dintre cele mai perisabile si scumpe "materii prime", asa ca singura solutie este ... cresterea fertilitatii femeilor.

Romania sta jalnic la capitolul fertilitate

Problema este cum le poti convinge pe femei sa faca 2.1 copii intr-o viata? Potrivit The Wall Street Jorunal, solutia este micsorarea taxelor pentru cei care au copii, pentru a stimula intemeierea unei familii. Asa face Danemarca, Suedia, Olanda. Nu beneficii de genul indemnizatiilor pentru cersterea copilului, ci reducerea taxelor cu un procent stabilit de stat, de regula undeva intre 15 si 20%, pana in momentul in care copilul implineste 18 ani sau alta varsta echivalenta a majoratului, sau pana in momentul in care are in mana prima diploma de licenta, in cazul celor care urmeaza o facultate. 

Sigur exista reguli, limitari si precizari care fac sistemul reducerii taxelor singurul cu adevarat eficient pentru cresterea natalitatii.

Ce spuneti, este sau nu un subiect la care femeile si nu doar ele ar trebui sa mediteze?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!