Sari la conținut

O tehnică medicală, veche de un secol, ar putea ajuta cuplurile care se confruntă cu infertilitatea

Un remediu vechi de peste un secol ar putea fi răspunsul pentru cuplurile care întâmpină greutăţi atunci când încearcă să conceapă un copil.

Decenii de-a rândul, medicii au observat că femeile infertile fără o explicaţie plauzibilă pot redeveni fertile prin efectuarea unui test medical standard pentru uter. În cadrul unor teste clinice ample, a fost descoperit că totul se datorează uleiului iodat, substanţa de contrast utilizată în timpul testelor.

Uleiul iodat ar putea fi soluţia infertilităţii, iar descoperirea ar putea oferi o nouă şansă persoanelor care doresc să aibă copii, dar nu vor sau nu îşi permit să se folosească de procedura feritilizării in vitro.

► Citeşte şi Teste initiale pentru infertilitate

Histerosalpingografie (HSG) este un test obişnuit pentru analizarea uterului şi a trompelor femeilor. Pentru ca organele să fie vizibile, este utilizat un agent de contrast.

HSG este utilizat încă din secolul XX, iar de-a lungul istoriei agentul de contrast a fost uleiul iodat. Însă, în prezent, un agent pe bază de apă a devenit popular deoarece furnizează o mai bună vizibilitate a organelor.

Medicii au observat că simpla analiză HSG a putut readuce fertilitatea femeilor care nu reuşeau să rămână gravide, aşa că au început să acorde un interes major subictului.

În 2005, unele studii clinice au furnizat dovezi limitate privind beneficiile uleiului iodat.  În cadrul unui studiu realizat asupra a 1119 femei infertile din 27 de centre medicale din Olanda a fost  utilizată atât soluţia de contrast pe bază de apă, cât şi cea pe bază de ulei iodat. Rezultatele au dovedit că 39,7% dintre femei care au efectuat analiza cu ajutorul uleiului iodat au reuşit să rămână gravide, în comparaţie cu 29,1%  dintre femeile în cazul cărora a fost utilizată soluţia de contrast pe bază de apă.

În ciuda rezultatelor pozitive, cercetătorii nu au o explicaţie ştiinţifică pentru care fertilitatea în cazul femeilor ar putea fi declanşată de soluţia de ulei iodat.

Sursa: IFL Science, Sciece Alert

Foto: IFL Science
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!