Sari la conținut

Sarcină după menopauză? Da, se poate!

De acum înainte, femeile aflate la menopauză pot rămâne însărcinate cu ajutorul unei noi tehnici revoluționare. Și anume, prin rejuvenarea ovarelor.

Tratamentul oferă, în premieră, femeilor aflate la menopauză şansa de a rămâne gravide prin utilizarea propriilor ovule - rejuvenarea ovarelor.

Potrivit futurism.com, tehnica se bazează pe proprietăţile de vindecare ale sângelui, iar cei care au aplicat-o deja sunt Kostantinos Sfakianoudis şi colegii săi din cadrul clinicii Genesis Athens din Grecia, care au prelevat sânge de la pacienţii săi pe care l-au amplasat într-o centrifugă pentru izolarea plasmei bogate în trombocite. De ce? Pentru că plasma are o concentraţie mare de celule care, în general, coagulează sângele, fiind deseori implicată în accelerarea vindecării unor răni, deşi eficienţa în cazul acestui scop este neclară.

În cazul femeilor aflate la menopauză care își doresc o sarcină, plasma este injectată direct în ovare şi uter. Pănâ în prezent, tratamentul a fost administrat către 180 de femei, majoritatea având nevoie de tratament pentru vindecarea degradărilor produse asupra căptuşelii uterului. În același timp, echipa a utilizat tratamentul şi pentru rejuvenarea organelor a 27 de femei aflate la menopauză şi premenopauză cu vârste cuprinse între 34 şi 51 de ani. ,,Avem persoane care au venit din Mongolia,'' spune Sfakianoudis. În timp ce majoritatea doresc să rămână însărcinate, unele femei doreau doar să opească simptomele menopauzei, care includ bufeurile, transpiraţiile nocturne şi subţierea firului de păr.

►Citește și Inseminare artificială sau fertilizare în vitro? Recomandările specialistului

Cei de newscientist.com scriu că două femei au reuşit să rămână însărcinate prin rejuvenarea ovarelor. WS, o femeie de 42 de ani din Germania, afirmă că a încercat timp de şase ani să rămână însărcinată cu al doilea copil. După şase încercări de fertilizare in vitro, medicii au sfătuit-o să renunţe. WS a primit tratament şi din partea medicilor de la clinica Genesis Athens. Prin stimularea hormonilor, femeia a produs trei ovule, două dintre ele fiind feritlizate. Unul dintre embrioni a fost implantat în uterul femeii, aceasta fiind în prezent în a şasea lună de sarcină.

A doua femeie, de 39 de ani, din Olanda nu a mai avut menstruaţie de patru ani, resimţind simptomele menopauzei. Deoarece îşi dorea o familie, femeia a plecat în Grecia pentru a primi noul tratament în decembrie 2016. O lună mai târziu, menstruaţia a început să-i reapară. În urma unei proceduri de fertilizare in vitro, femeia a rămas gravidă, dar a pierdut sarcina.

În ciuda avortului spontan al femeii din Olanda, medicii afirmă că rezultatele sunt promiţătoare. De altfel, echipa lui Sfakianoudis plănuieşte să realizeze teste clinice pentru tratament care vor implica implantarea plasmei bogată în trombocite la un grup de paciente şi injecţii placebo pentru un alt grup.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!