Sari la conținut

Bona, modul de recrutare

In ultima vreme bonele nu mai sunt privite ca o extravaganta, ci ca o necesitate. Chiar si daca stai acasa cu bebelusul poate fi dificil sa te descurci singura, fiecare avand nevoie de un pic de timp personal. Ca sa nu vorbim de faptul ca fiecare mai are cate un proiect personal care ii este drag si la care nu ar vrea sa renunte. Asa ca uita-te plecata in cautarea unei bone. Bine, bine, dar unde o poti gasi?

Iti spunem din start ca nu va fi un proces simplu. Si necesita din partea ta un pic de pregatire inainte. Uite cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui:

- cate ore sa stea? este posibil sa ii ceri si ore suplimentare?

- sa faca sau nu menaj?

- care este pretul maxim pe care esti dispusa sa il dai?

- ii poti oferi concediu platit?

- care ti se pare varsta potrivita, dar cea nepotrivita?

- in ce masura te intereseaza ce experienta are?

- exista cunostinte speciale pe care le-ai considera un avantaj?

- conteaza daca este sau nu o persoana fumatoare?

 

 

Unde poti gasi bona potrivita?

Practica cea mai folosita pentru recrutarea bonei este prin recomandari de la persoane cunoscute. Daca nu aveti insa un asemenea noroc mai puteti apela la anunt in ziar, la comerciantii din cartier, daca accepta sa puneti anunturi, sau la bone pe care le intalniti in parcul de langa casa. De obicei se cunosc intre ele si este posibil sa va poata recomanda pe cineva.

In ultima vreme internetul a castigat din ce in ce mai mult teren pentru ca va permite sa selectati in functie de domiciiul in care locuiti si sa vedeti un cv al persoanelor care v-ar putea interesa. Gasiti sectiuni dedicate special bonelor si pe tocmai.ro si pe olx.ro 

Insa va puteti adresa si unor firme care recruteaza bone. Eu personal nu am cunoscut pe nimeni care sa isi fi gasit bona astfel, dar daca vedeti ca nu va descurcati singuri puteti incerca si asa. 

Nu se poate sa nu fi remarcat cat de multe bone filipineze sunt si la noi. Sa stiti ca nu sunt cheltuieli asa de mari, cu tot cu taxe ajungand la 3500 lei lunar, la care se adauga intretinerea si masa. Insa trebuie sa aveti o camera in plus, in care sa stea. Si este o taxa de recrutare+transport destul de mare. La negociere este foarte probabil sa va ceara si un transport dus / intors pe an pana la ea in tara. 

 

Cum alegi o bona buna

Recrutarea unui angajat la domiciliu poate fi delicata, deoarece nu-i incredintati doar copilul, dar si cheile de la casa. Acest mod de supraveghere implica deci o incredere totala in persoana aleasa, fara sa o cunoasteti cu adevarat de la inceput. Dar, si mai bine, va puteti cumpara camere de supraveghere care sa poata fi accesate de oriunde, pe internet. Nu uitati sa mentionati acest lucru si bonei, pentru ca asa este leal, dar si pentru ca va puteti da seama ce fel de persoana este din reactia pe care o are.

Deasemenea, nu ezitati sa va intalniti cu cat mai multe persoane, pentru a fi siguri ca faceti cea mai buna alegere. Este adevarat ca pricipala selectie se face la telefon, pentru a castiga mai mult timp. Daca nu va place vocea persoanei care va suna aveti incredere in instinctul vostru si refuzati din start. La fel, si daca nu indeplineste cerintele minime pe care vi le-ati stabilit la inceput.

 

Cateva sfaturi pentru o intalnire eficace:

-         Prima intalnire trebuie sa fie facuta neaparat in prezenta copilului dumneavoastra. Astfel, veti putea sa-i observati reactiile, atat ale copilului, cat si ale “candidatei”. Bebelusul pare nelinistit? Persoana ii zambeste?...

-         Inca de la inceput, aratati-va direct si hotarat: precizati toate constrangerile profesionale pe care le aveti, principiile educative si treburile menajere pe care, eventual, doriti sa i le incredintati.

-         Nu uitati sa luati datele vechilor angajatori, pentru a verifica apoi referintele cu exactitate.

-         Ar fi bine sa ii puteti face si voi bonei o vizita acasa. Asta va va spune multe despre persoana careia vreti sa ii incredintati copilul.
 

 

Odata aleasa persoana sa nu credeti ca s-a incheiat totul. Trebuie sa stati cateva saptamani cu bebele si cu bona, astfel incat copilasul sa se obisnuiasca sa o aiba in preajma si sa o puteti invata in ce mod va ingriiti de copil. Tineti cont de faptul ca atunci cand alegeti o bona ar trebui sa o faceti pentru o perioada lunga de timp, intrucat copilul are nevoie de stabilitate. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!