Sari la conținut

Bone sau bunici?

Daca esti pusa in situatia de a-ti adresa aceasta intrebare sa stii ca esti, intr-o mare masura, o persoana intr-o situatie privilegiata - aceea de a alege ce crezi tu ca este mai bine pentru copilul tau, fara restrictii materiale sau de alta natura.

De exemplu cresa, adica o colectivitate pentru un copil sub trei ani, mi se pare ceva destul de dur. Gandeste-te cat de mult muncesti tu ca sa-i fie copilului tau bine. La cresa in niciun caz nu i se poate acorda la fel de multa atentie pentru ca nu se poate fizic, oricat de buna ar fi educatoarea. Si, cel mai adesea, copilul nici nu are vocabularul sau cunostintele de comunicare necesare. Este, din puctul meu de vedere, putin probabil sa nu se simta neiubit.

 

Dar sa ne intoarcem la ale noastre: bone sau bunici?

Avantajele lor sunt incontestabile - vor veni la tine acasa, deci intr-un mediu pe care copilul il va cunoaste. Cum principala lor grija va fi copilul, ii vor putea acorda toata atentia de care acesta are nevoie. 

Principalul avantaj al bunicilor - dragostea. Si asta este un lucru pe care nu il poti cumpara: dragostea care se citeste pe fata atunci cand discuta cu bebele, dragostea care te face sa-l tii in brate chiar daca acestea ti-au amortit cu totul, dragostea care te tine pe langa cuptor cateva ore pentru ca, cine stie, poate o sa ii placa sufleul si il va manca tocmai cand se va trezi. 

Eu am mers pe varianta bunicilor, ca prea erau doritori sa o faca si uite asa am facut fericite doua generatii :). Ca au fost lucruri pe care le-au facut altfel decat le-as fi facut eu? Desigur ca au fost. De la banalul insistat cu mancarea cand copilul plangea de somn pana la importanta acordata religiei mai mare decat m-ar intersa pe mine. Uneori, daca au fost lucruri care m-au deranat prea tare am luat copilul in brate si am plecat cu el dandu-i lapte praf in loc de masa de pranz. Acum, ma intreb retrospectiv daca era cu adevarat cea mai buna alegere. Alteori le-am spus ce cred eu despre una sau alta. Dar nu am insistat prea tare pentru ca, pana la urma, experiente diferite sunt utile. Nu este necesar ca toata lumea sa aiba exact aceleasi valori, ca sa nu spun ca este imposibil. Iar copilul invata sa relationeze cu diferite tipuri de oameni, ceea ce este super ok.

 

Principalul avantaj al bonelor - faptul ca asculta de tine.  Desigur, vorbim de cea mai buna varianta, cea in care chiar tine cont cand ii spui - nu are voie niciun pufulete; cand ajunge in parc nu sunt de acord sa il tii legat in carut, chiar daca abia stie sa mearga; televizorul este interzis etc

Si vii cu un set nesfarsit de reguli pentru masa, somn, interactiune, joaca. Ii explici ca nu are voie pedepse, chiar si verbale. Ii spui ca nu te dai in vant nici dupa recompense. Ca amenintarile te scot din minti. Luatul pe sus daca prichindelul nu vrea sa faca un lucru nu este o optiune. Cu toate astea sa fie perceputa ca o persoana care are autoritate. Cum? Sa se faca iubita, inteleasa, atractiva si atunci va fi ascultata. 

Maleabilitatea pare sa fie principala calitate a bonelor - capacitatea lor de a se adapta pe preferintele parintilor, care nu sunt niciodata aceleasi. O calitate esentiala ar putea fi si experienta, insa la noi nu prea isi gaseste apreciere: fie pentru ca parintii vor sa stabileasca ei tot ce se intampla cu copilul (si atunci experienta anterioara mai mult incurca), fie pentru ca de fapt nu prea exista aceasta experienta (rar vei intalni bone care sa aiba cursuri medicale sau de psihologie a copilului).

 

Indiferent ce alegi - dragostea sau sa fii ascultata - trebuie sa tii cont de faptul ca alegerea ta trebuie sa fie una pe termen cat mai lung. Copilul tau nu se va simti bine daca incontinuu vei schimba persoana cu care interactioneaza. El are nevoie de stabilitate. In plus, nu are cum sa nu sufere daca tot dispar din jurul sau persoane de care s-a atasat. De asemenea, nu uita sa arati respect fata de persoana care are grija de copil in lipsa ta - sa nu ii vorbesti de rau, sa fii corecta (de exemplu bonelor le poti da concediu, bonus de sarbatori, le respecti programul stabilit dinainte), sa rasplatesti cu aceeasi moneda - bunicii daca dau dragoste atunci acelasi lucru il pot primi inapoi - ii poti surprinde cu o excursie pe care le-o faci cadou sau ii ajuti la un proiect personal sau ii trimiti la un chinoterapeut grozav pe care tocmai l-ai descoperit.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!