Sari la conținut

9 luni de manie

Irina era tanara, draguta si extrem de amabila. Asa mi-o amintesc de fiecare data cand ma gandesc la fosta mea colega. Era calma si avea mereu cate un zambet pentru fiecare.

Am tinut sa ti-o descriu putin pentru a intelege mai bine suprinderea mea cand am vazut transformarea pe care a avut-o in sarcina.  In momentul in care a aflat ca este insarcinata, ne-a spus razand cu gura pana la urechi cat de fericita este si spunand ca de-abia asteapta sa se bucure de fiecare moment de sarcina.

Dar bucuria nu a durat foarte mult. Nu, nu pentru ca ar fi fost ceva in neregula cu sarcina, totul era bine, copilul se dezvolta normal, nu a avut cine stie ce greturi. Dar dupa primele trei luni de sarcina, Irina devenise furioasa. Era mereu nemultumita si pe chipul ei se mai vedea arareori cate un zambet. Simteam clocotind mania in ea si o simteam profund nemultumita si nefericita.

Atunci nici ea si nici noi nu ne-am dat seama care poate fi sursa nemultumirii Irinei. Cele noua luni au trecut, Irina a nascut si din pacate a ramas la fel de furioasa si in primele trei luni de viata ale copilului.  Din fericire, ulterior si-a revenit si a fost din nou fata vesela si joviala pe care o stiam.

Ce s-a intamplat?

Ulterior, Irina a incercat sa afle raspunsul pentru starea de manie si nemultumire pe care a simtit-o in timpul sarcinii si de aceea a apelat la ajutorul unui psiholog.

Se pare ca Irina suferise de depresie antenatala si postnatala, insa o forma mai ciudata manifestata printr-o stare de nervi si nemultumire.

In mod normal cand ne gandim la depresia ante si postnatala, ne gandim la disperare, tristete, apatie si un sentiment de neajutorare. Dar se pare ca depresia poate fi caracterizata si de iritabilitate, frustrare, manie si chiar furie. Aceste sentimente pot fi orientate catre partenerul tau, copil sau chiar catre propria persoana.

Mania poate lua forma strigatelor, izolarii, sentimentului de neimplinire si nemultumire si este deseori legata de sentimente de vina si de nepuntinta.

Afla si diferenta dintre tristetea si depresia postpartum.

Mania este unul dintre cele mai deranjante simptome ale depresiei natale deoarece este infricosatoare si de obicei nu este caracteristica acestui tip de depresie. Mai mult, mamele care trec prin asta sufera si de sentimentul de frica, de a nu face cuiva rau intr-un moment de furie maxima.

In cazul in care furia este simptomul principal, si nu ai alte simptome, cum ar fi insomnia, confuzia, tristetea persistenta, modificarea poftei de mancare sau sentimentul inutilitatii, poti suferi de sindromul depresiei natale (ante sau postnatala). Din fericire, acest sindrom se poate trata deseori prin terapie.

Daca simti ca esti furioasa, incerca sa vorbesti cu un terapeut bun. Acesta te va ajuta sa depasesi emotiile neplacute si sa te concentrezi pe ce este important in viata ta. Cel mai important lucru este ca te va ajuta sa te bucuri de o perioada minunata pe care altfel ai trece-o cu greu, cu tristete si manie.

Incearca sa faci diferite tehnici de relaxare si, mai ales, sa eviti lucrurile care iti provoaca furia. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!