Sari la conținut

Adevar sau mit? Cât de mult influenteaza dieta gravidei preferintele culinare ale bebelusului

Ti-ai facut testul de sarcina si a iesit pozitiv? Felicitari! De acum inainte incepe asaltul listelor de genul “Ce AI voie / ce NU ai voie sa…”, iar cele mai multe reguli sunt legate strict de alimentatia ta! Daca mananci prea picant, bebelusul va fi prea energic, daca nu te poti abtine de la muraturi si lactate, sigur cel mic va manca la fel… Cat de mult influenteaza dieta gravidei preferintele culinare ale bebelusului? 

Vrei sa stii daca bebelusul tau va avea aceleasi preferinte culinare ca si tine? Daca tu nu poti refuza usturoiul si fructele exotice, sigur si el le va consuma in exces? Sau daca tu ai o pofta nebuna de compot de visine, cel mic il va prefera si el? Cat de adevarat este mitul conform caruia bebelusul isi formeaza preferintele culinare inca din pantece?

Multi medici obstetricieni spun ca gusturile se formeaza in primii ani de viata, si nu in perioada intrauterina, cand bebelusul nu are nicio sansa sa simta gusturile alimentelor consumate de mama.

Cu toate acestea, multe studii efectuate de specialisti din intreaga lume ii contrazic. Acestea sustin ca primele preferinte culinare ale copilului sunt influentate de alimentele pe care mamica le consuma in timpul sarcinii. Nutrientii introdusi in organism prin alimente ajung la fat si sunt "gustati" de acesta inainte de a implini varsta gestationala de 20 de saptamani. 

La aceasta concluzie a ajuns si un studiu realizat la Philadelphia's Monell Chemical Senses Center, in urma cu 15 ani. Astfel, cercetatorii au impartit 46 femei in 3 grupuri. Un grup de femei a baut suc de morcovi in ultimul trimestru de sarcina si apa in timpul alaptarii, al doilea grup a baut apa in ultimul trimestru de sarcina si suc de morcovi in timpul alaptarii, iar cel de-a treilea grup a baut apa tot timpul.

Dupa cateva luni de la nastere, cercetatorii i-au hranit pe bebelusi cu doua preparate pe baza de cereale, unul facut cu suc de morcovi, iar celalalt cu apa. Copiii care venisera in contact cu sucul de morcovi atat in pantecul mamei cat si in cursul alaptarii au mancat mai multe cereale cu gust de morcovi decat copiii ale caror mame au baut doar apa.

Chiar si chipurile bebelusilor le-au dezvaluit cercetatorilor preferintele lor! Astfel, cei din grupul mamelor care bausera doar apa aveau expresii faciale negative cand mancau cereale cu suc de morcovi, in timp ce ceilalti bebelusi gangureau normal.

Si alte studii de referinta afirma faptul ca aromele sunt capabile sa treaca prin lichidul amniotic catre fetus si prin laptele matern catre nou-nascut. Un alt experiment a fost realizat de catre cerecetatorii francezi, care au descoperit ca acei copii ai caror mame au consumat o bautura cu anason in timpul alaptarii s-au aratat mai putin inversunati impotriva aromei anasonului decat ceilalti copii.

Desi rezultatele acestor studii sunt remarcabile, nu putem spune cu certitudine ca primele preferinte culinare ale copilului sunt influentate de alimentele pe care mamica le consuma in timpul sarcinii. Prin urmare, daca tu vei consuma cu precadere spanac pana in momentul nasterii  nu inseamna ca si piticul tau va fi un fan inrait al frunzelor verzi!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!