Sari la conținut

Aditivi alimentari si sarcina: masuri de precautie

In cursul sarcinii este mai important ca niciodata sa monitorizezi continutul din farfurie. Si asta pentru ca securitatea alimentara este esentiala in timpul sarcinii. Securitate alimentara inseamna si o atentie speciala fata de aditivii alimentari.

Ce sunt aditivi si care este rolul lor? Aditivii sunt ingrediente adaugate in cantitati variabile  pentru a intensifica sau modificarea densitatea, culoarea, perioada de conservare. Exista 340 de aditivi autorizati in Europa, iar mai mult de jumatate sunt de origine naturala. Din aceasta categorie face parte agar-agar (cu efect de gelificare, facut din alge marine), pectina (obtinuta din mar si este un alt agent de gelificare), acidul citric (facut din lamaie, cu rol acidifiant). Aditivii care prelungesc starea de prospetime a alimentelor sunt evident necesari si sunt in marea lor majoritate preparate de sinteza, iar colorantii sunt folositi pentru imbunatatirea aspectului.

Care este riscul la care se supune o femeie gravida atunci cand consuma produse cu aditivi? Aditivii sunt monitorizati, sau cel putin asa o cer normele europene, pentru prevenirea posibilelor efecte adverse asupra organismului. Aditivi sunt insa banuiti ca au efecte adverse ascuse mai ales in cazul consumului pe termen lung, in cantitati mari. Exista aditivi despre care se crede ca afecteaza copilul si fatul favorizand aparitia afectiunilor respiratorii a unor forme de alergii, si de aici ideea ca o femeie insarcinata trebuie sa se fereasca de aditivi. Pe de alta parte, in cursul sarcinii femeile sunt supuse efectelor poluarii si pesticidelor, agresiuni pe care nu le poate evita. Deci, este utila evitarea aditivilor, in masura in care acest lucru este posibila, tot asa cum este de dorit ca in masura in care este posibil sa evitam sa stam intr-un mediu poluat si sa consumam alimente din surse naturale, ferite de efectele pesticidelor. Dar, in masura in care este posibil.

Si totusi, va sfatuim sa evitati aditivi. Este de dorit ca femeile sa evite aditivii care modifica culoarea si conservantii, pentru ca acestia sunt cei mai toxici si au capacitatea de a trece prin placenta. Uita de carnatii preparati industrial, de salamurile afumate industrial, dar si de colorantii si conservanti din iaurturile cu fructe colorate artificial, jeleuri si creme preparate industrial care au o culoare incantatoare doar ca urmare a aditivilor. Trebuie evitat si excesul de fructe uscate care sunt prea bogate in sulfiti.

Femeile care au alegii, maxima atentie. Deoarece copiii unui parinte deja alergic au un risc suplimentar de a dezvolta alergii, in perioada de sarcina este de dorit ca factorii alergeni sa fie complet evitati, in caz contrar putand duce la aparitia alergiilor incrucisate. Factorii alergeni au capacitatea de a trece prin bariera protectoare a placentei astfel ca femeile insarcinate trebuie sa fie atente inclusiv la aromele pe baza de ulei de soia, ulei de arahide,  dar si la adausurile de sorbat de potasiu. Alimentele care contin aditivi pentru gelificare fizica sau praf de copt, nu ridica, insa, nici o problema speciala.

Cum evitam aceste alimente? Cea mai buna masura este sa citesti etichetele. UN consumator inteligent este cele care stie sa faca selectia si care se informeaza. Trebuie sa stii ca functia pe care o are diativul precede mereu numele acestuia. Alege alimente congelate in lcoul conservelor. Acestea sunt complet lipsite de conservanti. Evita toate produsele din categoria 0 zahar, sau 0% grasimi. Sunt pline de aditivi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!