Sari la conținut

Am făcut curat la prietena mea acasă fără să-i spun

Prietena mea are un bebe mic, în curând o să organizeze petrecerea pentru 1 an. Din acest motiv ne-am adunat la ea prieteni şi naşi, pentru a pune la punct ultimele detalii.

Prietena mea este o persoană foarte muncitoare, organizată, curata şi o mamă bună. Însă la fel ca noi toate, este într-o perioadă în care se simte depăşită de toate îndatoririle, plus că este foarte în urmă cu somnul.

Când am ajuns la ea, primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg la baie ca să mă spăl pe mâini (aşa se face când mergi în vizită la un bebeluş, mie nu-mi vine a crede că mai sunt persoane care nu cunosc această regulă banală de igienă). La baie am văzut că cineva tocmai lăsase toaleta într-o stare nu tocmai prezentabilă aşa că m-am uitat în dulăpior după o nişte soluţie de curăţat. Am turnat în wc şi câteva minute, cât am aşteptat să acţioneze, am pus şi pe chiuvetă şi baterie, şi am şters totul cu o lavetă. Apoi am spălat wc-ul, am luat şi câţiva păianjeni de pe tavan şi am şters şi puţin gresia. I-am înnoit rezervă de mirositoare, m-am spălat pe mâini, mi-am dat cu ruj şi am ieşit veselă din baie.

La bucătărie, în timp ce îmi beam cafeaua am spălat câteva farfurii, am curăţat chiuvetă şi în timp ce mă învârteam pe acolo am pus toate vasele în dulap şi chiar când să mănânc un fursec, l-am scăpat pe jos . Motiv să iau mătura şi discret, să las totul curat în urma mea.

Am stat şi m-am gândit puţin dacă e cazul să vărs şi nişte cafea, motiv să iau mopul şi să spăl pe jos. Am hotărât că nu e nevoie, aşa cum vă spuneam, prietena mea are foarte mare grijă de casă şi nici eu nu sunt genul obsedată de curăţenie. Dacă totul e aranjat şi la locul lui, nu o să mă uit niciodată câte rufe murdare ai în coş sau dacă ai şters praful sub canapea. Să fim serioşi, există lucruri mult mai importante decât asta (dacă vă întrebaţi de ce am menţionat aceste exemple, ei bine, mie mi s-a întâmplat să-mi între casa acest gen de persoane, care întâi fac o mică inspecţie iar apoi prezintă public rezultatele. Vă daţi seama că a doua oară nu au mai găsit uşa deschisă).

Poate vă întrebaţi dacă i-am spus prietenei mele că am curăţat una alta pe la ea prin casă? Ei bine, nu! Nu i-am spus pentru că nu asta a fost scopul meu. Am făcut-o pentru ea, nu pentru mine.

Îmi aduc aminte că am trecut şi eu printr-o întâmplare similară cu ani în urmă, cu diferenţa că prietena mea care m-a ajutat a ţinut neapărat să-mi spună ce a făcut. M-am simţit foarte prost, nu pentru că a găsit ceva de făcut (ştiam foarte bine care e situaţia, care este contextul, aşa că nu mi-a fost niciodată ruşine că am alte priorităţi decât curăţenia lună), ci pentru că a simţit nevoia să se scoată pe ea în evidenţă. Adică fapta bună pe care se presupune că a făcut-o nu a fost pentru mine, ci pentru ea, să se simtă importantă.

Dacă aveţi prietene cu copii mici şi puteţi să le ajutaţi, nu staţi pe gânduri. Dacă sunteţi apropiate întrebaţi-le direct ce puteţi să faceţi pentru ele, indiferent că e vorba de curăţenie sau avut grijă de cel mic. O oră fără griji în care pot să-şi facă un duş sau în care se pot odihni într-o cameră alăturată este de nepreţuit.

Dacă susţin că nu au nevoie de ajutor şi că se descurcă şi singure, atunci credeţi-le pe cuvânt şi treceţi la planul B. Pentru că există această latură autodistructiva în proaspetele mame, care se cred wonder woman şi trag de ele până la epuizare (been there done that. Între timp mi-a venit minte la cap şi nu mai fac asta). Deci planul B este cel pe care vi l-am povestit în acest articol. Ajutor important dar neştiut, făcut din suflet şi cu gânduri bune, fără pretenţia de a primi recunoştinţa la schimb.

(…)

Citește mai mult pe meseriadeparinte.ro!

Articole relationate
Adevăruri despre parenting

Adevăruri despre parenting

#adevăruridespreparenting s-a născut într-o sâmbătă după amiază de Decembrie. Mi s-a părut mișto să încerc să vin cu o chestie simpatică și zilnică despre...

Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat

  Desenele animate și educația

  Plouă afară. E frig și cred că e un moment potrivit pentru acest subiect, despre care vreau să scriu de ceva vreme – despre educația copiilor și desenele animate. Un lucru e sigur, copiii...

  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti