Sari la conținut

Beneficiile bailor de sezut

Zambeam cand auzeam vorbindu-se la suetele mamei mele sau ale bunicii despre minunile bailor de sezut.  Doamnele adunate acolo zambeau la randul lor discret si spuneau ca la un moment dat voi vedea si eu cat de bune sunt.

Nu le-am  dat crezare pana cand nu am nascut si medicul mi-a indicat…bai de sezut! Am crezut ca nu aud bine insa mi-a repetat si m-a asigurat ca imi vor face foarte bine.

Ce este o baie de sezut?

Este o baie locala terapeutica la care se pot adauga diferite ierburi pentru a le face mai eficiente. Medicii recomanda in mod frecvent baile de sezut femeilor care au nascut.  Apa calda de la aceste bai calmeaza si amelioreaza durerea perineala si hemoroizii si chiar fisurile anale.

Cum se face

  • O baie de sezut se poate face in cada sau intr-un bazin special care se monteaza pe toaleta. Gasesti un astfel de bazin la magazinele cu articole medicale.
  • Umple cada sau bazinul cu apa calda. 12-20 de cm de apa sunt suficienti.  Trebuie sa te scufunzi in apa astfel incat soldul sa fie acoperit de apa. Perineul (regiunea dintre vulva si anus) trebuie sa fie complet scufundata in apa.
  • Stai 15-20 de minute dupa care trebuie stergi cu un prosop curat. Arunca apa si curata cada sau bazinul cu dezinfectant.
  • Poti face o baie de 2-3 ori pe zi sau ori de cate ori iti recomanda medicul. Este bine sa faci cate o baie dupa fiecare eliiminare de scaun.

Beneficiile bailor de sezut

Pe scurt, baile ajuta la vindecarea regiunii perineale a femeii.

- In timpul nasterii naturale este deseori nevoie de epiziotomie. Este termenul „tehnic” pentru largirea prin incizie a deschiderii vaginului. Deseori, zona perineala este supusa laceratiilor care pot ajunge chiar pana la anus. Dupa nastere, atat laceratiile, cat si epiziotomia sunt cusute. Taietura se vindeca in cateva saptamani, insa pana atunci vei simti dureri, uneori destul de intense. Aici intervine baia de sezut care te va ajuta sa treci mai usor peste disconfortul si durerea din zona perineala. O baie de sezut va ajuta si la vindecarea mai rapida a ranilor.

- Te ajuta la reducerea iritatiei din zona anala, rectala sau vaginala in perioada postpartum

- Ajuta la circulatia in zona perineala  si astfel ajuta la vindecarea zonei. Ajuta si la reducera inflamatiei cauzata de epiziotomie.

Citeste mai multe despre partile intime dupa sarcina.

Alte consideratii

Unele cercetari arata ca o baie cu apa rece poate fi mai eficienta in reducerea durerii din regiunea perineala. Unele femei prefera apa rece deoarece racoreste zona si o „amorteste”.

Multe femei adauga ierburi si saruri la baie pentru a o face mai eficienta. Atentie insa! In cazul bailor dupa nastere, sarea poate fi iritanta si poate cauza dureri. De asemenea, unele ierburi pot sa nu fie potrivite. Este bine sa urmezi instructiunile medicului. O planta sigura este hamamelis, care este folosita des pentru calmarea hemoroizilor. Alte plante bune sunt calendula si aloe vera.

Si uleiurile esentiale pot ajuta la vindecare. Poti folosi de exemplu ulei esential de lavanda.

Usuca bine zona cu un prosop curat.

Nu mai face bai de sezut daca simti disconfort sau daca zona perineala sangereaza.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!