Sari la conținut

Beneficiile carbohidratilor in sarcina

Nu trebuie sa mananci pentru doi in sarcina, dar trebuie sa-ti alegi de doua ori mai atent alimentele pe care le consumi. Mai ales daca este vorba de carbohidrati.

 

Nu stiu cum se face, dar celebrele pofte de sarcina au ca tinta, de cele mai multe ori, carbohidratii. Fie ca sunt dulciuri, produse de patiserie, paste sau simplii covrigi de la colt de strada, gravidele pofticioase parca iau calea carbohidratilor dupa miros! Alte femei insarcinate o dau in extrema cealalta, crezand ca tin bine in mana „painea si cutitul” unei diete sanatoase prin eliminarea acestei grupe alimentare din meniurile lor. Niciuna din cele doua situatii nu este recomandata in sarcina, carbohidratii fiind niste ajutoare de nadejde in pastrarea unei stari bune de sanatate, atat pentru mama, cat si pentru fat. Iata ce beneficii aduc unei gravide:

  • Carbohidratii iti dau energie in aceasta perioada extrem de obositoare. Sunt combustibilul cu cel mai rapid efect, pentru ca sunt foarte usor descopusi de organism in glucoza.
     
  • Vin la pachet cu fibre, de multe ori (fructe, cereale, produse de panificatie), iar fibrele pun in miscare tranzitul intestinal, destul de ingreunat de sarcina. De asemenea, fibrele pastreaza un nivel echilibrat al zaharului din sange.
     
  • Vin la pachet cu vitamine si minerale, dintre care, cele mai importante sunt calciul (lactate), acidul folic (paine, portocale, fasole), vitamina C (fructe, legume).
     
  • Echilibreaza consumul celorlalte grupe alimentare. O dieta saraca in carbohidrati este, de obicei, bogata in grasimi (afecteaza bebelusul prin acumularea de kilograme in exces de catre mama si prin lipsirea lui de vitamine si minerale importante) si in proteine (avand ca efecte secundare stare de oboseala, respirati urat mirositoare si cresterea riscului de aparitie a pietrelor la rinichi).
     
  • Prelungesc senzatia de satietate si limiteaza rontaielile. Asta daca ai ales carbohidratii potriviti (cei complecsi), adica cei cu digestie lenta: orez integral, tarate, cereale integrale si produsele bazate pe acestea (paste integrale, paine integrala).

 


Sursa foto: dietamediteraneana.wordpress.com

 

Carbohidratii trebuie sa-ti furnizeze 45-65% din numarul total de calorii pe care le introduci in organism pe parcursul unei zile. Ideal ar fi ca acestea sa provina din carbohidrati complecsi si zaharuri naturale (fructe, legume, produse lactate).

Si tine minte pentru data viitoare cand intinzi mana orbita de pofta dupa un carbohidrat: acest tip de aliment este cel mai decisiv pentru sanatatea bebelusului tau pentru ca, odata digerat, componentele sale trec foarte usor prin placenta. Un carbohidrat simplu (dulciurile, zaharurile procesate, painea si pastele din faina alba, bauturile racoritoare etc.) iti destabilizeaza glicemia si favorizeaza acumularea de greutate in exces si pentru tine, si pentru fat.

 

Sursa foto: popsugar.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!