Sari la conținut

Cand este necesara cezariana

Cezariana trebuie sa ramana, spun medicii, o solutie pentru cazurile in care, prin aceasta interventie se menajeaza si se salveaza viata mamei si a fatului. Acest tip de interventie chirurgicala ascunde multe riscuri si este de dorit sa fie o procedura pentru rezolvarea unor complicatii ale sarcinii si nasterii, nu o alegere a femeilor.

Exista ideea ca nasterea prin cezariana doare mai putin si este mai usoara decat nasterea vaginala, naturala. Fals! Nasterea prin cezariana doare dupa, poate mai putin decat nasterea naturala, dar cu siguranta mai mult decat aceasta. Cezariana implica o recuperare de durata (dubla sau chiar tripla fata de nasterea naturala), riscuri si obliga la cezariana la urmatoarea sarcina.

Exista insa si situatii medicale, in interesul mamei si fatului, in care nasterea prin cezariana este cea mai buna alegere, sau unica solutie. Iata cand este cezariana recomandata, necesara sau obligatorie.

►Travaliul dureaza prea mult din diverse motive, inclusiv o frecventa prea rara a contractiilor, ceea ce poate determina nevoia unei operatii. De regula decizia aparatine medicului iar procedura intra in categoria interventiilor de urgenta.
Placenta previa este o conditie care se refera la pozitionarea placentei in partea de jos a uterului si blocarea cervixului. De obicei, este insotita de sangerari si contractii premature. Cezariana este singura solutie.
Placenta abruptio - desprinderea placentei de pe de peretele uterului. Este o urgenta, pentru ca poate provoca sangerari abundende si tahicardie fatului.
►Diferenta de proportii apare atunci cand capul bebelusului este mult mai mare decat canalul prin care se produce sarcina.

►Pozitia gresita a bebelusului poate determina necesitatea unei operatii de cezariana. In unele situatii, fatul are picioarele indreptate spre cervix sau este pozitionat lateral. Indicatia de cezariana depinde de mai multi factori, uneori astfel de sarcini putand fi rezolvate prin nastere naturala.
►Cordonul ombilical este pozitionat inaintea bebelusului in vagin si risca sa blocheze bebelusul sau chiar sa il sugrume. In aceste situatii cezariana este obligatorie.
►Daca bebelusul are batai ale inimii foarte rapide sau prea slabe, sau sunt mult prea constante, atunci este nevoie de o cezariana pentru a grabi nasterea lui.
►Problemele medicale ale mamei care pot constitui in: herpes genital, hipertensiune, afectiuni cardiace, chisturi sau tumori ale uterului, necesita interventie chirurgicala in cazul nasterii. Rh-ul negativ matern, impune cezariana, dar si unele afectiuni virale ale mamei. Cezariana are ca scop protejarea fatului.  

►Nasterea gemenilor sau tripletilor poate fi mai dificila in cazul nasterilor naturale, de aceea medicii aleg in multe cazuri nasterea prin cezariana.
►Copilul cu malformatii sau cu risc crescu de complicatii in cazul unei sarcinii premature sau intarziate impune cezariana.
►Rupturile uterine. La una din 1500 de nasteri uterul se rupe in timpul sarcinii sau al travaliului. Acest lucru poate duce la hemoragii si poate afecta alimentarea bebelusului cu oxigen. Este un motiv pentru efectuarea unei cezariene de urgenta.
►Preeclampsia este o urgenta in sarcina care impune cezariana de urgenta. Aceasta boala poate impiedica placenta sa primeasca o cantitate potrivita de sange si poate reduce fluxul de oxigen catre bebelus. Nasterea este uneori recomandata ca tratament al acestei boli.
►Diabetul matern impune cezariana, ca masura preventiva pentru menajarea mamei si pentru interventia rapida asupra fatului, care deseori are probleme care impun interventia rapida a medicilor.  

Citeste si:

Recuperarea dupa cezariana
Complicatiile operatiei de cezariana

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!