Sari la conținut

Ce se intampla la nasterea naturala dupa anestezia epidurala

Anestezia epidurala este folosita de foarte multe mame care aleg sa nasca natural, ca modalitate de a reduce durerile nasterii. Scopul acestui articol nu este de a arata beneficii si riscuri, ci de a povesti ce se intampla dupa aceasta anestezie.

Chiar scade durerea? Pentru cat timp?

Senzatia de durere iti va scadea. Efectele anesteziei se fac simtite pana la 4-6 ore de la anestezie (depinde multe de ce substante au fost folosite). In cazul in care este necesar se mai poate face o noua doza. Desigur, nu toate organismele reactioneaza la fel, insa in aproape toate cazurile, mamele care au apelat la anestezie epidurala au spus ca durerea cu epidurala este incomparabil mai mica decat cea dinaintea anesteziei sau dupa ce efectul a trecut.

Te mai poti misca dupa anestezie?

Spitalele romanesti oricum nu sunt foarte renumite prin faptul ca permit miscarea in timpul nasterii si epidurala ingreuneaza si mai tare. Da, este posibil sa te misti mai greu si sa fie necesar sa fii sustinuta. In plus, monitorizarea fetala, dar si a ta, este mai stricta.

Uite in video de mai jos cateva pozitii de nastere care sunt recomandate dupa anestezia epidurala

 

Te refaci mai greu dupa nastere daca ai avut epidurala?

Intrucat muschii sunt amortiti este posibil sa ti se puna o sonda urinara, mai ales daca nasterea dureaza mai multe ore si sunt necesare mai multe doze de anestezic. In momentul in care te poti tine pe picioare ea se scoate.

Substantele sunt intoduse in corp printr-un cateter, care este scos la cateva ore de la nasterea vaginala, cand nu mai este nevoie de calmante. Extragerea lui nu este foarte dureroasa. Tragerea leocoplastului cu care este tinut poate chiar sa te surprinda mai tare.

Este posibil sa iti simti corpul amortit - si de la anestezie, dar si pentru ca dupa anestezie nu te-ai miscat prea mult. Este recomandat ca imediat ce te tii pe picioare sa incepi sa mergi, ca sa ajuti corpul sa se refaca mai repede.

Anestezia epidurala poate atrage dupa ea si alte interventii necesare pentru scoaterea copilului, intrucat mamei ii este mai greu sa impinga cand este blocata comunicarea cu muschii. Aceste interventii, cum ar fi de exemplu epiziotomia pot insemna mai multa durere pentru mama dupa nastere si necesitatea de a lua calmante.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Anita

    Eu am nascut cu epidurala la o clinica privata in Romania. Dupa epidurala am putut misca, chiar mi-au zis sa ma plimb cat pot de mult...asa am si facut fara probleme. Deci da, te poti misca destul de usor cu epidurala. Nu a fost nevoie sa ma tine nimeni.

  • Anna

    Eu am nascut natural, cu epidurala. Nu am fost amortita de tot niciodata, imi miscam picioarele in voie, doar ca nu mai aveam dureri la contractii. Am nascut pot spune fara nici un fel de durere, se simte doar o presiune cand trebuie sa impingi si oricum iti spune si medicul. Si cu o mica epiziotomie care nu m-a deranjat catusi de putin nici in timpul nasterii nici dupa. Dupa ce trece efectul epiduralei ti se recomanda sup.cu diclofenac. Sunt cele mai eficiente. Eu in prima jumatate de ora dupa nastere eram in picioare, mergeam singura la baie etc. Pe cand fetele care au nascut prin cezariana abia se ridicau din pat si paseau cu greu chiar si la 3 zile de la nastere. O diferenta imensa. Inainte sa nasc citisem tot felul de articole pe net care mai de care sa te sperie si sa te descurajeze. Ma bucur ca nu le-am lasat sa imi influenteze decizia. Si urmatorul copil daca il voi face tot natural il voi aduce pe lume Si tot cu epidurala happy

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!