Sari la conținut

Cei trei stalpi de sustinere dupa nastere

Vreau sa iti spun un singur lucru - nu suntem intr-o competitie si nu ai de demonstrat nimic nimanui. Asa ca nu te lasa atrasa dupa nastere in tot felul de discutii si analize privind modul in care te descurci. Treaba ta este sa ai grija de bebelus, sa il iubesti si sa il protejezi. 

Treaba ta nu este in niciun caz sa faci lucrurile perfect. Asa ca trage-le celorlalti un fermoar peste gura si opreste-ti si tie gandurile care te critica. Ca sa poti face asta, uite cei trei stalpi de sprijin mental, pe care este bine sa ii inveti cat mai repede:

 

Bebelusul nu plange din vina ta

Stiu ca poti avea senzatia ca este vina ta ca bebelusul plange. Insa daca nu cumva l-ai scapat din brate sau i-ai tipat in ureche chiar nu este vina ta. Este normal sa planga. Asa vorbeste el. Desigur ca incerci sa il impaci si sa-i inveti limbajul si sa il ajuti, dar incearca sa faci asta fara niciun sentiment de vina asociat. Vei vedea, va fi mult mai simplu. 

Exista zile mai dificile si zile mai simple, exista bebelusi mai tacuti si bebelusi mai plangaciosi, exista zile in care tu ai mai multa rabdare si zile in care ai mai putina. Toate acestea sunt in regula si nu au legatura cu capacitatea ta de a fi un parinte bun. Si, in niciun caz, nu au legatura cu dorinta bebelusului de a te manipula. Daca simti ca nu mai poti atunci cheama pe cineva sa te ajute sau fa un dus, de 5 minute, ca sa iti revii.

 

Nu te astepta sa poti face mai mult de un lucru important pe zi

Si cand ma refer la un lucru important nu spun ca te vei apuca de o noua afacere sau te vei muta undeva la tara, ca sa creasca copilul in aer curat. Nu, vorbesc de lucruri mult mai usoare, care insa devin o adevarata provocare cu un copil mic - vei gati o supa, vei merge la un pediatru pentru control sau vei cauta un carucior pentru ca inca nu ai apucat sa il achizitionezi.

De ce este atat de complicat sa faci oricare dintre acestea? Ei bine, din cauza ritmului de viata pe care il are un bebelus mic: la fiecare doua ore mananca. Dar asta nu inseamna ca ai o fereastra de timp de doua ore. Dupa ce mananca foarte adesea trebuie schimbat. Accidentele sunt la ordinea zilei, asa ca poate il schimbi pe el de haine, apoi si pe tine. Dupa care adoarme, asa ca nu mai poti merge nicaieri cu el. Cand se trezeste ce crezi ca se intampla? Exact, vrea sa manance, asa ca o iei de la capat. 

 

Dormi, de cate ori este posibil

Stiu, este cel mai greu sfat de urmat pentru ca noi nu putem plia pe somnul unui bebelus. Nu pocnim din degete si adormim instant pentru jumatate de ora apoi ne trezim o ora si iar adormim instant pentru jumatate de ora si tot asa. Mai ales ca am vrea si sa mancam si poate sa facem si un dus.

Dar cum, mai ales la inceput, si ziua si noaptea la tine arata la fel si totusi ai nevoie sa dormi ca sa mai poti functiona, incearca sa te adaptezi pe programul bebelusului. Renunta la a mai face lucruri in casa. Nu te schimba de pijamale la ora sase, pentru ca atunci s-a trezit bebelusul prima oara. Te poti culca cu el inca o data pe la 7 si sa te scoli pe la 9. Si pe la ora 1, la pranz, cand bebelusul adoarme iar, intinde-te si tu pe o canapea, asa cum iti cere corpul rapus de oboseala. In timp lucrurile se mai pot regla, dar pana atunci asta este ceea ce te poate tine pe picioare.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!