Sari la conținut

Este medicatia antivirala sigura in sarcina?

In cele mai multe cazuri, beneficiile medicatiei antivirale cantaresc mai mult in balanta si sunt mai importante decat riscurile efectelor adverse.

Din pacate ne aflam in plin sezon de gripa. Desi in mod normal perioada in care virusurile gripale isi fac de cap este intre ianuarie si sfarsitul lui martie, iata ca anul acesta schimbarile de vreme au impins perioada de manifestare si in luna aprilie.

In timpul sarcinii, gripa poate fi periculoasa atat pentru tine cat si pentru bebelus. Sarcina creste riscul de dezvoltare a complicatiilor gripei, cum ar fi pneumonia. Iar complicatiile gripei cresc riscul de nastere prematura si alte probleme cu sarcina.

Gripa poate fi tratata cu ajutorul unor medicamente antivirale insa in mod normal acestea sunt indicate doar in situatii speciale sau in cazul complicatiilor. Cercetarile facute pe medicamentele actuale antivirale (oseltamivir si zanamivir) au aratat ca sunt sigure pentru a fi folosite in sarcina.

Daca esti gravida si ai semne de gripa, vorbeste imediat cu medicul. El este cel care va hotari daca este cazul sa iei medicatie antivirala. Este important sa stii ca medicamentele sunt cel mai eficiente in primele 48 de ore de la declansarea simptomelor (desi este posibil sa functioneze si mai tarziu).

Daca ai febra, medicul iti poate indica acetaminofen, deoarece unele studii au aratat riscul de defecte de tub neural la fetusii ai caror mame au experimentat febra mare in primele patru-sase saptamani de sarcina.

Citeste si despre diferentele intre raceala si gripa. 

Vaccinul antigripal este cel mai bun mod de a te proteja pe tine si pe bebelusul tau de pericolele pe care le poate aduce gripa in sarcina. Ai grija sa ceri vaccinul injectabil si nu pe cel de tip spray. Diferenta intre ele este ca vaccinul injectabil este produs din virus inactivat, deci este sigur pentru mama si fat in orice stadiu al sarcinii. Vaccinul de tip spray nazal este facut din virus activ, ceea ce il face nepotrivit pentru femeile insarcinate.

Vaccinul antigripal poate ajuta la:

-          Prevenirea gripei si a complicatiilor. Sarcina aduce un stres suplimentar asupra inimii si plamanilor. Sarcina iti poate afecta sistemul imunitar. Acesti factori cresc riscul de a te imbolnavi grav din cauza gripei.

-          Previne problemele potentiale cauzate de gripa. Gripa in timpul sarcinii poate creste riscul de avort spontan, nastere prematura si greutate mica la nastere.

-          Protejeaza bebelusul dupa nastere. Bebelusuii sunt supusi riscului de simptome de gripa severe insa vaccinarea bebelusilor nu se poate face pana a 6 luni. Daca insa ai fost vaccinata de gripa in timpul sarcinii, anticorpii pe care ii produci vor trece bariera placentara si vor proteja bebelusul de gripa. Un studiu recent arata ca bebelusii a caror mame au fost vaccinate in timpul sarcinii au avut un risc de spitalizare cu 50% mai mic in timpul sezonului de gripa decat cei ai caror mame nu au fost vaccinate.

-          Daca esti alergica la oua vorbeste cu medicul tau inainte de a te vaccina. Vaccinul antigripal contine proteina de ou. Cel mai probabil vei putea face vaccinul insa va trebui sa stai cel putin 30 de minute in cabinetul medicului pentru a vedea daca dezvolti reactii alergice severe.

-          Spune-i medicului daca ai avut alergie la vaccin antigripal inainte. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!