Sari la conținut

Conteaza cat de mare este burta?

Copiii sunt diferiti, oamenii sunt diferiti si, in consecinta, si burticile femeilor insarcinate sunt diferite. Conteaza cat de mare este burta? Exista o dimensiune ideala pentru burta? Indica burta greutatea copilului?
 
Si da, si nu.  Dimensiunea burtii femeilor insarcinate depinde de diverse lucruri. Cu bebe la purtator musculatura, sub efectul hormonilor de sarcina se relaxeaza. Asa ca amdomenul o sa fie mai mare sau mai mic in functie de tonusul natural al musculaturii.
 
Dimensiunea abdomenului depinde si de cat pui de ascund si cresc inauntru. Daca-i unu, burtica o sa fie mai mica, dar daca-s mai multi, evident, o sa fie mai mare. Un alt detaliu care poate face abdomenul femeilor insarcinate mai mare sau mai mic este cantitatea de lichid amniotic din uter, in functie de tonusul musculaturii. Un al criteriu care trebuie luat in calcul este statura si postura. Daca esti foarte subtire abdomenul tau de femeie insarcinata o sa fie mai mare. Daca esti mai plinuta, o sa para mai mic.
 
Cine iti poate spune daca dimensiunea abdomenului este in echilibru cu toate aceste detalii? Medicul sau o moasa cu experienta.
 
La fiecare control medical, medicul trebuie sa te evalueze si din acest punct de vedere. Dimensiunea abdomenului. Examenul se face stand in picioare si culcata.

Cresterea in amplitudine a abdomenului incepe sub stern, si asa este normal.

Numarul de saptamani de sarcina ar trebui sa corespunda cu numarul de centimetri, in plus in talie, peste partea cea mai ampla a abdomenului. Daca esti in saptamana 28 de sarcina, ar trebui sa ai in plus 28 de centimetri.
 
Un alt element care conteaza este pozitia copilului in uter. Dimensiunile si forma abdomenului femeilor insarcinate se schimba in functie de tumbele pe care le face bebelusul. daca este cu capul in jos burta o sa para cazuta, daca este cu capul in sus, burtica o sa fie foarte rotunda, iar daca sta pe lateral burta o sa fie lata si relativ turtita.
 


Schimbarile rapide de dimensiune pot indica diabetul de sarcina sau alte complicatii. O burta mare poate indica prea mult lichid amniotic sau o sarcina gemenala. Un abdomen mic inseamna o lipsa de lichid sau probleme renale. Un abdomen prea mic poate indica  si hipertensiune arteriala materna.

Cu alte cuvinte dimensiunea abdomenului spune cate ceva despre toate cele care se petrec in adancurile lui, dar informatiile sunt doar semnul unor necesare investigatii suplimentare, nu certitudini.

Daca medicul tau nu a parut interesat de dimensiunile abdomenului tau de femeie insarcinata, inseamna ca nu este nimic de remarcat, iar toate analizele suplimentare i-au confirmat ca totul este in buna regula.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti