Sari la conținut

Sarcina dupa 40 de ani

Din ce in ce mai multe femei amana astazi sa isi inceapa o familie. Cariera, greutatea de a gasi un partener potrivit sau poate simpla dorinta de a trai anii tineretii fara obligatii, le-au determinat pe foarte multe femei sa ramana insarcinate dupa 35 sau chiar dupa 40 de ani.

Din fericire, sarcina dupa 40 de ani nu numai ca este posibila, dar in cele mai multe cazuri este si sigura. Desi sansele de a ramane gravida scad pe masura ce imbatranesti, te poti gandi la o sarcina chiar daca ai 40 de ani sau chiar 45. Dar trebuie sa fii constienta ce inseamna o sarcina peste 40 de ani si, in acelasi timp, sa te interesezi ce poti face ca sa iti cresti sansele de procreere.

Ce sanse ai sa ramai insarcinata?

Este important sa se intelegi sansele realiste de sarcina dupa 40 de ani. Societatea Americana de Medicina Reproductiva arata ca femeile peste 40 de au o sansa mai mica de 5% sa ramana insarcinate natural. Utilizarea de fertilizare in vitro si a altor metode ofera o rata de succes intre 6 si 10 la suta pentru femeile peste 40 potrivit Asociatiei Americane pentru Sarcina.

Aceste procente sunt extrem de scazute, dar tine minte ca fertilitatea isi are varful undeva in jur de 20 de ani si de acolo scade treptat. De fapt, de momentul in care o femeie ajunge la 30 de ani, sansele sa ramana insarcinata sunt in jur de 20 la suta in orice luna. Din momentul in care o femeie ajunge la 35 de ani, corpul ei este pe partea descendenta a fertilitatii.

Cum cresti rata de succes

Daca esti in decada de varsta de 40 de ani, o regula buna este sa incerci sa faci sex neprotejat de doua pana la trei ori pe saptamana, timp de trei luni. Daca nu ramai insarcinata, este o idee buna sa consulti un medic. Poti face unele teste de sange care vor exclude eventualele probleme care impiedica conceptia.

Daca testele de sange sunt bune si ti se unda verde pentru a incerca in continuare, iata sunt cateva modalitati sa maresti sansele de conceptie

1. Lucreaza cu un medic bun

Alege un medic ginecolog care se ocupa in mod specific de sarcinile de mare risc si de infertilitate. Un medic bun te poate indruma catre tratamentele corecte si metodele care pot creste sansele de a concepe. Trebuie sa te simti foarte confortabil cu medicul tau, deoarece vei experimenta un adevarat roller coaster pana cand vei avea un test pozitiv de sarcina.

2. Ocupa-te de problemele de sanatate existente

Daca ai orice problema de sanatate, acum este momentul sa o tretezi. Slabeste sau ingrasa-te daca nu ai o greutate sanatoasa. Ia medicamentele adecvate pentru orice afectiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala. Retine ca unele boli pot sa nu aiba simptome clare, cum ar fi problemele cu glanda tiroida sau unele boli cu transmitere sexuala, care ar putea afecta cu usurinta capacitatea de a concepe. De aceea, un medic bun iti va face toate testele de care ai nevoie.

3. Pastreaza un stil de viata sanatos

Stilul tau de viata ar putea avea nevoie de unele modificari pentru a face mai usoara. Daca te rasfeti cu vin si alte bauturi alcoolice, este timpul sa scazi din cantitate. Acelasi lucru este valabil pentru fumat, care insa ar trebui sa dispara cu totul. De asemenea, trebuie sa scapi de stres, sa dormi mult si sa mananci ca si cum ai fi deja insarcinata.

4. Mananca sanatos

Mananca o multime de cereale integrale, legume si alimente care contin acid folic, cum ar fi legume, fructe citrice si legume verzi cu frunze de culoare inchisa. Proteinele ​​pot fi luate din pestele gras si carnea slaba. Ouale si produsele lactate sunt foarte bune si trebuie sa stai departe de zahar si alimentele de tip fast-food. Vitaminele prenatale sunt, de asemenea, o idee buna.

5. Ia in considerare ovule de la donatori

In acest moment este posibil sa concepi in mod natural, dar numerele spun ca, probabil, nu ti se intampla asta. De aceea este important sa iei in considerare ovule de la donatori. Sansele unei femei sa conceapa cu ovule donate viabile sunt mult mai bune decat a concepe in mod natural.

Citeste si mamele peste 40 de ani fac copii sanatosi. 

Care sunt posibilele riscuri ale sarcinii dupa 40?

Multe femei au motive intemeiate sa astepte sa ramana insarcinate. Dupa 40 de ani, este mai sigur sa presupui ca te afli intr-o situatie financiara stabila, ai o relatie stabila cu un partener, ai aflat mai multe despre rabdare si intelegi ce inseamna cu adevarat responsabilitatea de a avea un copil.

Dar exista riscuri pentru sarcina peste 40 de ani, care impun femeii sa fie foarte realista cu privire la sansele de conceptie, precum si la sansele de a avea un copil sanatos. Cele mai multe femei de peste 40 de ani vor fi catalogate ca sarcini cu risc ridicat, din cauza pericolelor implicate. Acestea includ sanse mai mari decat cele normale de a dezvolta afectiuni cum ar fi diabet gestational, preeclampsie, hipertensiune arteriala sau probleme cu sarcina, cum ar fi desprinderea de placenta, greutate mica la nastere sau cezariana.

Femeile se pot confrunta, de asemenea un risc mai mare de probleme cromozomiale pentru copiii lor, inclusiv sindromul Down. Corpul tau recunoaste atunci cand ceva nu este in neregula si acesta este motivul care numarul de avorturi spontane este mai crescut la femeile peste 40 de ani. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!