Sari la conținut

Un efect necunoscut al vitaminei A

Cercetatorii de la Universitatea din Lund din Suedia au identificat un efect necunoscut anterior al vitaminei A in dezvoltarea embrionara umana prin care aceasta afecteaza formarea celulelor sanguine.

Iata si o explicatie: vitamina A produce acidul retinoic ce actioneaza ca o molecula semnal care indica cum se formeaza diferitele tipuri de tesuturi in embrion. Cercetatorii de la Lund Stem Cell Center din Suedia au studiat efectele acidului retinoic in relatie cu modul in care celulele sanguine se dezvolta din celule stem. In modelul de laborator, celulele stem sunt supuse moleculelor semnal specifice si ca atare se dezvolta din ele celule sanguine.

Cercetatorii au observat ca un nivel crescut de acid retinoic reduce drastic numarul de celule sanguine care poate fi produs. O reducere a acidului retinoic a dus in schimb la cresterea de celule sanguine cu 300%. Ca urmare a acestei observatii, cercetatorii au propus un nou model explicativ al modului in care acidul retinoic afecteaza dezvoltarea embrionara a sangelui.

Vitamina A in sarcina

Desi vitamina A este necesara unei sarcini normale, se stie ca prea multa vitamina A poate fi daunatoare fatului, existand risc de malformatii fetale si de pierdere a sarcinii. Femeile insarcinate sunt avertizate sa isi limiteze consumul de alimente bogate in vitamina A cum ar fi ficatul.

Citeste aici care sunt cele 5 vitamine esentiale in sarcina.

S-a demonstrat acum ca vitamina A in doze mari are efecte negative si asupra dezvoltarii sangelui.

Cercetarea suedezilor se concentreaza acum pe gasirea unor modalitati de generare artificiala de celule stem pentru folosirea in transplanturile de celule stem sanguine la pacientii cu boli de sange si cancer care nu pot gasi un donator compatibil.

Cercetarea evidentiaza complexitatea procesului de formare a sangelui in timpul dezvoltarii embrionice. Oamenii de stiinta spera ca aceasta descoperire, combinata cu altele viitoare, sa duca la crearea unei generatii de celule stem sanguine in laborator care sa fie folosite la tratarea bolilor de sange si a diferitelor tipuri de cancer.

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!