Sari la conținut

Coşmarurile în timpul sarcinii. De ce apar şi cum le putem opri

Când urmează să devii mamă pentru prima dată, emoţiile te copleşesc şi tot felul de gânduri îţi apar în minte: „oare cum va fi viaţa mea după ce voi naşte?”, „voi o mamă bună?”, „cât de obosită mă voi simţi?”, „oare nu vor apărea probleme în cuplu?”. Şi pentru că o zi plină de îngrijorări, de gânduri negative, nu se poate sfârşi printr-un somn odihnitor, este lesne de înţeles de ce perioada prenatală se caracterizează adesea prin tulburări de somn şi prin coşmaruri

De ce apar coşmarurile în timpul sarcinii?

Schimbările hormonale pe care le experimentează corpul, atunci când poartă în pântece un copil, influențează frecvența și tipurile de vise din această perioadă. Mai mult, există și alți factori care îşi pun amprenta asupra viselor din perioada prenatală:

  • emoţiile, stresul şi anxietatea născute din teama de schimbare
  • schimbările fizice
  • stresul și anxietatea;
  • schimbările stilului de viață renunțarea la anumite alimente, țigări, alcool, cafea etc.

Mai mult, specialiştii au ajuns la concluzia că sarcina nu doar că poate influența visele, ci şi numărul lor. Altfel spus, dacă până să fii gravidă nu visai foarte mult, acum visele frumoase şi chiar coşmarurile au devenit o obişnuinţă.

Ce visează cel mai des gravidele?

În categoria viselor frumoase pe care le experimentează o gravidă intră acelea în care instinctul matern îşi face simţită prezenţa. Foarte multe viitoare mămici visează că îngrijesc pisicuţe, câini, pui de găină sau chiar bebeluşi. Mai mult, se spune că, dacă atunci când eşti gravidă visezi porumbei albi, vei avea o fetiţă.

Pe de altă parte, coşmarurile care le neliniştesc pe mămici în timpul nopţii le înfăţişează pe acestea în disperarea că şi-au pierdut copilul, că acesta s-a înecat sau că partenerul a plecat de tot din vieţile lor.  Toate acestea nu sunt decât o oglindă a stării emoționale prin care treci, dar și a schimbărilor hormonale din această perioadă. Coşmarurile reprezintă, în fapt, o metodă prin care mintea ta se eliberează de temerile și stresul acestei perioade pline de schimbări și noutăți în viața ta.

► Citeşte şi Ce semnificatie au visele din timpul sarcinii?

Cum putem opri coşmarurile din timpul sarcinii?

În primul rând, povestind partenerului visele urâte. Vorbind, spunând cu voce tare ceea ce ne macină, conştientizăm mult mai bine îngrijorările cu care ne confruntăm şi, fără ca măcar să realizăm, acestea se diminuează.

Mai mult, trebuie să apelăm la tot felul de trucuri pentru ca somnul să ne fie mai bun. Respectarea unei rutine (ideal ar fi să adormim de la 22.00 pm), ceaiurile relaxante, muzica ambientală şi chiar lumânările cu arome liniştitoare se pot dovedi foarte bune în lupta cu visele urâte.

► Citeşte şi Reguli de baza pentru un somn bun in sarcina

Dacă, însă, coşmarurile persistă o perioadă prea lungă de timp, este recomandat să consultăm un specialist. Nici nu avem idee cât de rapid ne poate „vindeca”!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!