Sari la conținut

Cum se hraneste embrionul?

Stim cum fatul se hraneste prin cordonul ombilical, insa prin ce proces misterios se hraneste embrionul pana cand se dezvolta placenta si cordonul ombilical?

Un  ovul fertilizat, compus dintr-o singura celula, calatoreste de-a lungul tubului falopian, se divide in mod repetat si pana cand ajunge in uter este deja un embrion, compus din peste 100 de celule.

Odata ajuns aici embrionul se ingroapa in peretele uterin, se implanteaza singur in captuseala uterului. Acolo este locul in care va creste si se va dezvolta intr-un fetus, ajutat de placenta prin intermediul careia va primi nutrienti prin sangele mamei.

Pana acum nu era inteles exact mecanismul prin care glucoza si ceilalti nutrienti ajung la embrion si il ajuta sa devina un fetus, inainte ca sa fie destul de dezvoltat pentru a se conecta la fluxul sanguin a mamei.

Acest stadiu de dezvoltare este crucial si unele studii arata ca nutritia deficitara a unor embrioni in acest stadiu poate afecta sanatatea bebelusului pentru restul vietii.

Ca exemplu, un studiu facut pe femeile olandeze care erau insarcinate la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial cand mancarea era o problema, a aratat ca bebelusii au fost mai susceptibili de a dezvolta diabet si probleme de inima, fata de cei ai caror mame s-au bucurat de o dieta buna.

Glandele sunt cele care furnizeaza glicogen

Cercetatorii au identificat acum cum glandele din peretele uterin stocheaza glucoza, sub forma de glicogen – o forma de glucoza care este rapid metabolizata, cam cum este amidonul din plante.

Glicocenul este livrat catre placenta impreuna cu glicoproteinele. Acestea sunt folosite pentru energie si trenaformate in aminoacizi care ajuta la formarea embrionului care creste.

Citeste si trei sfaturi pentru primul trimestru.

Catre sfarsitul primului trimestru, sangele mamei livrat catre placenta preia sarcina hranirii fetusului si rolul glandelor inceteaza.

John Aplin, profesor de biomedicina reproductiva, unul dintre autori, spune  ca „un nou embrion format nu ar putea rezista in fata fortei sangelui arterial al mamei. Desi se stia ca secretiile uterine hranesc micul embrion, mecanismul prin care nutrientii parasesc celulele materne si le livreaza placentei nu era cunoscut.”

Studiul este important pentru ca demonstreaza ca ceea ce mancam in primele saptamani de sarcina este esential pentru sanatatea bebelusului, dar si ca ceea ce mananca mama inainte de a ramane insarcinata este important, pentru ca asta determina calitatea nutrientilor stocati deja in celulele glandelor.

Profesorul Aplin spune ca de-abia incepem sa intelegem cum nutrientii ajung la embrion, insa ceea ce este sigur este ca o rezerva buna de energie stocata in celulele glandelor este o parte importanta pentru asigurarea unui embrion sanatos.

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!