Sari la conținut

Cum te pregatesti pentru cezariana si ce faci dupa

Daca din diferite motive venirea pe lume a copilului tau presupune o operatie de cezariana iata cum trebuie sa te pregatesti pentru aceasta interventie.

Inainte de orice trebuie sa stii ca medicul ia decizia de a face cezariana pentru binele tau si al copilului tau. Interventia este o operatie majora, care implica riscurile oricarei interventii chirurgicale, dar care este solutia cea mai buna in anumite cazuri. In consecinta nu trebuie sa te temi, pentru ca operatia de cezariana, desi complicata, este o procedura de rutina.

Iata ce trebuie sa faci inainte de operatie

Pune in bagajul pentru spital o gramada de chiloti inalti din bumbac. Operatia se practica la baza abdomenului exact la linia bichinilor, asa ca vei avea nevoie de chiloti inalti pentru a proteja si nu irita cicatricea. Evident pleaca de acasa cu multe tampoane externe. O sa ai nevoie.

Ia cu tine pentru zilele de dinainte de operatie, care pot fi una, doua sau chiar mai multe o carte buna, muzica care iti place, pentru a ramane relaxata si tonica.

Intreba medicul si cere toate detaliile despre operatie. Moasa o sa fie alaturi de tine si te va pregati pentru operatie si de la ea poti afla o gramada de detalii.

Daca vei face operatie medicul o sa-ti faca o ecografie. Bucura-te de aceste momente in care iti poti vedea bebelusul in lumea lui si asteapta cu nerabdare momentul in care o sa-l tii in brate.

Inainte de operatie, o sa ti se ceara sa nu mananci. E bine sa asculti acest sfat pentru ca dupa operatie sunt posibile varsaturi, care vor face operata sa fie fie foarte dureroasa. Daca nu mananci elimini acest risc.

Inainte de cezariana, dar nu numai, activitatea cardiaca a fatului o sa fie monitorizata. Bucura-te de acest moment si joaca-te cu bebelusl tau. Daca ii vorbesti vei vedea ca ritmul cardiac creste, dupa cum ai sa poti sesiza ca daca te mangai pe burtica se va calma iar ritmul cardiac o sa scada. Faptul ca tresare si inimioara lui bate mai tare cand iti aude vocea este un semn ca abia asteapta sa te vada la randul lui. Profita de momentele astea.

Dupa operatie

In primul rand este bine se stiut ca operatia doare. Durerea o sa fie atenuata daca vei tine o greutate pe burta. In maternitate exista niste saculeti cu nisip pe care ii poti tine pe burta in primele ore dupa operatie.

Bea cat mai multa apa. Are multiple beneficii. Iti tine la nivel ridicat sistemul imunitar, contribuie substantial la recuperare, te ajuta sa produci lapte. Bea apa simpa. E cea mai buna alegere.

Apasa pe operatie cand stranuti, tusesti sau razi. Atenuezi substantial din durere.

Te poti da jos din pat dupa cel putin 12-16 ore de la operatie.

Vei avea o sonda pentru urina. E neplacuta, dar este bine venita.

Primul scaun o sa fie dureros. Apa te ajuta, deci ai un motiv in plus sa bei multa apa.

Poti manca la 12 ore dupa operatie, dar este de preferat sa consumi doar lichide. Supa de legume, supa de pui, lapte batut subtire si suc de fructe (suc de mere - e cea mai buna alegere).

Poti manca solide dupa 24 de ore. Poti manca usor: carne fiarta, legume fierte, supa, branza de vaci, sucuri de fructe.

Incearca sa-ti alaptezi copilul la 24 de ore dupa nastere. Exista ideea ca daca ai facut cezariana e mai greu. Iti spun din propria mea experienta ca nu este greu si ca poti alapta fara probleme.

Citeste si:

Riscurile nasterii prin cezariana

Animatie: nastera prin cezariana

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Elena

    "Incearca sa-ti alaptezi copilul la 24 de ore dupa nastere. " Tu vorbesti serios? Poate este o exprimare nefericita, pe care nu o inteleg, dar sa lasi copilul 24 de ore fara sa-l alaptezi e oarecum stupid...

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!