Sari la conținut

De ce nu alapteaza femeile

Statistica OMS arata ca doar 27% dintre femei isi alapteaza copiii exclusiv la san, pana la sase luni. Desi numarul femeilor care alapteaza este, din fericire, in crestere de la an la an, numarul femeilor care decid sa nu-si hraneasca copilul este mai mare decat al celor care fac acest lucru. Se pune intrebarea de ce nu alapteaza femeile?

Inainte de a arata cu degetul si de a le blama pe femeile care decid sa nu-si alapteze copii iata cateva din motivele pentru care femeile nu fac asta.

Un articol din publicat intr-o revista de specialitate arata ca 92 la suta din femeile care alateaza in primele saptamani de viata ale copilului decid sa treaca pe o formula de lapte praf inainte ca bebelusul sa ajunga la varsta de o luna. Cele mai multe din femei au spus ca au luat aceasta decizie pentru ca erau convinse ca "laptele lor nu este suficient pentru a hrani copilul". Concluzia esta ca mamele sunt prea putin informate despre beneficiile si calitatile laptelui matern, iar medicii nu gasesc cele mai bune argumente pentru a le arata femeilor ca laptele matern este in masura sa asigure hrana completa si complexa de care are nevoie un nou-nascut.

Un al doilea motiv pentru care femeile renunta sa alapteze in prima luna dupa nastere este acela ca nu primesc suportul si ajutorul de care au nevoie pentru a depasi prima etapa a procesului, cu adevarat grea. Dintre bebelusii alaptati in primele doua saptamani de viata, doar 16 mai primesc lapte matern la sase luni.

In primele doua saptamani este dificil sa alaptezi. Copilul este foarte mic, uneori nu se pricepe sa suga, sanii sunt foarte sensibili, uneori durerosi, cantitatea de lapte este mare si creaza o senzatie neplacuta de presiune, simpla apropiere de copil a mamei stimuleaza secretia lactata, si asa mai departe. Primele doua saptamani sunt considerate perioada critica, dar dupa aceste 14-18 zile, totul intra intr-o rutina si o normalitate fireasca, mama si copilul sunt perfect adaptati unul cu altul, iar alaptarea este un proces de o naturalete infinita.

In plus hranirea naturala a copilului inseamna 500 de calorii mai putin pe zi pentru mama, si o foarte mare economie.

O alta cauza care le face pe mame sa renunte repede la alaptat sau sa refuze acest lucru este presiunea pusa pe ele de medici si de pledoariile in favoarea alaptatului. Da! Este foarte sa sanatos si pentru mama si pentru copil sa alapteze, dar decizia este una care apartine exclusiv mamei si care trebuie sa faca ceea ce considera ea ca este mai bine si pentru ea, si pentru copil.

Citeste si: Magia laptelui matern. Pledoarie pentru alaptat
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • erika

    alaptati va copilul cat mai mult timp...ganditi va la sanatatea lui.eu am alaptat baietelul pana la 1 an jum si are o sanatate de fier, este in forma si mananca orice/intr adevar primele 2sapt este foarte dureros, plangeam cand venea timpul sa l alaptez insa apoi tot a fost ok.ganditi va la puiutii vostrii si dati le laptic de mamica

  • vasilica

    ALAPTATUL...este o MAGIE!!! INTRE MAMA SI BEBELUS!!! CE UITA BAIETELUL MEU,IN OCHII MEI,CU RECUNOSTINTA,PARCA,FERICIT,SE SIMTEA OCROTIT PROBABIL..>ESTE CEVA_DIN AMINTIRI,VORBESC,CEVA MAGIC!!! ATUNCI SI ASA SE SUDEAZA DRAGOSTEA PENTRU COPIL SI MAMA!!!SUNT FERICIRTA CA AM TRAIT ACEASTA EXPERIENTA ,DE DOIUA ORI IN VIATA!!!

  • vasilica

    II CANTAM-fara sa am cele talente...II CANTAM PERMANENT,ALAPTANDU_L...CRED CA_I PLACEA...SE UITA TINTA LA MINE,TONCANIND...DACA TACEAM SE OPREA DIN SUPT!!! DECI,SIGUR,STIA CEVA,SIMTEA....A FOST SI ESTE SANATOS SI ROTOFEI,FRUMOS.....

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!