Sari la conținut

Depresia postnatala este periculoasa?

Cu depresia postpartum numita si baby blues se confrunta aproximativ 70% dintre lauze, dar, doar 15-20% fac forma mai grava ce poate dura si un an, ceea ce impune necesitatea ajutorului specializat dat de psiholog.

Ce este depresia postpartum? Descrierea simpla suna asa: depresia postpartum este o stare de disconfort psihic manifestata prin: nesiguranta, iritabilitate, crize de plans, insomnie, labilitate psihica, sentiment de coplesire si neputinta precum si senzatia pierderii libertatii si increderii in sine.  

Cat este de periculoasa pentru proaspata mamica? Tristetea din perioada lauziei este o stare de depresie usoara, de disconfort psihic, dar ea poate sa devina periculoasa daca nu este tratata cu maxima seriozitate si de familia lauzei, familie care trebuie sa acorde sprijin psihic, energetic maxim neconditionat. Ea este grava si prin consecintele asupra copilului. Ea interfera cu capacitatea mamei de a-si hrani copilul si de a stabili o relatie adecvata mama-copil. Copiii ai caror mame au depresie postpartum au tendinta de a intarzia in dezvoltarea abilitatilor mentale si de comportament.




Depresia postnatala si solutiile pentru combaterea suferintei

Atat avortul spontan cat si nasterea cu fat mort pot determina aceleasi modificari hormonale care pot duce la depresie postpartum. Depresia este una dintre cel mai des intalnite afectiuni din lume. O persoana din cinci va suferi de depresie la un moment dat in viata ei. Poate afecta atat femeile cat si barbatii de toate varstele si indiferent de mediul in care traiesc.

Depresia postpatum apare din a doua, pana in a patra zi dupa nastere si de regula dispare de la sine in aproximativ doua saptamani. De ce apare depresia postpartum? Depresia postpartum pare sa fie determinata de modificari hormonale bruste care apar dupa nastere.
 
Cum ar trebui sa depaseasca mama depresia postpartum? Plimbarile in parc si expunerea cat mai frecventa la soare, indepartarea perdelelor si copertinelor cu scopul patrunderii razelor ultraviolete sunt benefice prin efect antidepresiv. Relatiile cu familia si mentinerea contactelor sociale. Acordarea atente copilului, in conditiile in care mama trebuie sa primeasca la randul sau atentie din partea familiei si mai ales din partea partenerului de viata. Oboseala poate accentua starea de depresie, deci evitarea surmenajului si respectarea somnului, a odihnei sunt principii pe care trebuie mamica sa ii ia in seama. Regula de baza: dormi cand doarme bebe.

Depresia postnatala poate deveni extrem de periculoasa mai ales atunci cand femeile amana momentul in care sa devina mamici punand mai mult accentul pe cariera.
 
Depresia in timpul sarcinii

Cercetatorii din Marea Britanie au ajuns la concluzia ca femeile care pun mai mult accentul pe cariera pot avea probleme atunci cand vine momentul nasterii primului copil intrucat majoritatea pot prezenta manifestari acute ale depresiei postpartum. Un astfel de lucru este posibil intrucat femeile care pun accentul pe cariera sunt mult mai mult preocupate de controlarea prioritatilor, iar copilul nu se numara printre prioritatile sale, cel putin atunci cand cariera se afla intr-un trend ascendent.
 
Femeile care pun cariera pe primul plan nu vor cere ajutorul celor din jur imediat dupa nastere intrucat majoritatea se considera atotstiutoare si capabile sa aiba grija singure de propriul copil. Tocmai de aceea, multe dintre astfel de femei ajung sa se autoepuizeze, considerand grija fata de propriul copil o adevarata povara.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • icmarga

    Eu cred ca cea mai buna solutia pentru depreie este discutia cu un psihiatru. Este singura persoana care-ti poate da sfaturi si tratament pentru aceasta boala, pana la urma. Eu am gasit o platforma unde este tratata depresia: depresiv.ro Asta m-a determinat sa consult specialistul. ii sunt recunoascatoare intrucat copilul meu e deja marisor iar viata mea arata aproape ca inainte.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!