Sari la conținut

Este bine sa dormi cu bebelusul?

Mamele care dorm cu bebelusul il pot alapta mai bine pe timpul noptii, se pare ii ajuta sa fie mai protejati impotriva sindromului SIDS. 

Judecand dupa istoricul evolutiei copiilor, proximitatea cu sunetele, mirosurile, caldura si miscarile parintilor, sunt exact lucrurile pe care le „asteapta” sistemul de dezvoltare al bebelusului, din moment ce acesti stimuli au fost prezenti de-a lungul evolutiei. Bebelusul se naste cu numai 25% din volumul creierului adult, facandu-l astfel cel mai putin evoluata primata la nastere dintre toate. De asemenea,  se dezvolta cel mai incet, iar la nastere este pregatit pentru adaptare, dar NU este inca adaptat.

Dormitul separat fata de parinti este un experiment cultural relativ recent, cu consecinte biologice si psihologice care nu au fost inca evaluate. Cei mai multi dintre parintii de astazi presupun ca dormitul singur este normal si este forma cea mai sanatoasa si mai sigura de dormit. Psihologii la randul lor considera ca aceasta practica promoveaza autonomia psihologica si sociala.

Citeste si: In pat cu bebelusul.

Si totusi, cea mai mare parte a parintilor dorm alaturi de copiii lor, in ciuda „normei” care postuleaza ca bebelusii trebuie sa doarma singuri.  Si se pare ca bine fac, deoarece studii recente arata beneficiile de care se bucura copii care dorm in proximitatea parintilor.

Intr-unul dintre aceste studii efectuat la Universitatea din California a fost studiat somnul bebelusilor care dormeau singuri si a celor care dormeau singuri, iar rezultatele sunt foarte interesante.

Unul dintre ele este legat de modul in care sunt intrepatrunse somnul, respiratia si modul de trezire al mamelor si bebelusilor care dorm impreuna. Unul dintre scopurile studiului este de a demonstra ca dormitul impreuna ii poate ajuta pe unii dintre copiii predispusi la SIDS (sindromul mortii subite a bebelusului) sa reziste unui astfel de episod. Unul dintre deficitele implicate in moartea cauzata de SIDS este inabilitatea bebelusului de a se trezi si de a inceape sa respire in timpul unei apnee prelungite. Se pare ca mamele induc mici stimuli de trezire in bebelusi din cand in cand in timpul somnului, ceea ce nu se poate intampla in cazul unui bebelus care doarme singur.

Sunt necesare inca multe studii care sa arate beneficiile dormitului impreuna cu bebelusul, insa este cert ca dormitul in camere separate, cu usa inchisa, nu este cea mai buna modalitate de a dormi pentru un bebelus.

Chiar daca nu dormi cu el in pat, poti practica o forma de dormit impreuna tinand patul lui aproape de al tau sau lasand usa de la camera lui deschisa pentru a te auzi si a-l auzi tot timpul.

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!