Sari la conținut

Frecventa mamelor adolescente

Anual, un procent de 10% din adolescente raman insarcinate. O parte din ele decid sa pastreze sarcina. Aproximativ 13% sufera un avort spontan, altele apeleaza la avortul la cerere sau provocat. Cam 40% din fetele care au azi 14 ani vor ramane gravide cel putin o data inainte de a implini 20 de ani.

Studiul nostru se refera la gravidele sub 16 ani care au nascut la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti intr-o perioada de 5 ani (1 ianuarie 1994 - 31 decembrie 1998). Studiul se refera la 416 nasteri din totalul de 25.179 care au avut loc in aceasta perioada. Rezulta ca 1,65% din parturientele Maternitatii Ploiesti au fost sub 16 ani, procent foarte mare comparativ cu datele din literatura (0,1-0,78%).

In Romania, datele referitoare la nasterile sub 16 ani de inainte de evenimentele din 1989, se situau la 0,3-0,7%. Aceasta crestere ar fi explicata de cresterea populatiei adolescentelor sexual active.

Adolescentele care au avut relatii sexuale, in proportie de 82% nu au folosit de la inceput mijloace contraceptive, iar 70% din totalul adolescentilor dezaproba planificarea sexuala. Motivatiile nefolosirii mijloacelor contraceptive sunt diverse: morale, religioase, ignoranta, convingerea ca “sexul nu trebuie sa fie ceva planificat”, ca “sexul controlat e mai putin romantic”, etc.

Dintre adolescentele care folosesc contraceptive, 45% nu le folosesc corect. Din lotul studiat, gravidele aveau varste cuprinse intre 13-16 ani, un singur caz a nascut la varsta de 12 ani, iar in 2 situatii pacientele aveau varsta necunoscuta (fara acte, fara a sti cu o exactitate anul nasterii).

In 17 cazuri parturientele se aflau deja la a doua nastere, iar intr-un caz la a treia nastere, desi nu avea inca 16 ani. Dupa mediul de provenienta 183 de gravide proveneau din mediul urban (43,9%).

Dr. Lucia Balea
Dr. Georgeta Lupu
Dr. Roxana Gabriela Cislianu

Articole relationate
Top 10 frici ale mamelor

Top 10 frici ale mamelor

Noi, femeile, după ce devenim mame, activăm rapid și pachetul de frici, pe lângă toate lucrurile bune pe care le trăim. E normal, e vorba de instinctul de apărare a...

Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti