Sari la conținut

Gravidele fara risc, sfatuite sa nu nasca la spital

Autoritatile engleze din domeniul sanatatii recomanda femeilor cu sarcina fara risc sa evite nasterea la spital, considerand unitatile medicale conduse de moase mai sigure pentru aceste gravide.

 

Femeile din Marea Britanie care poarta o sarcina cu risc scazut sunt incurajate sa nu nasca la spital, conform noilor recomandari de sanatate publica emise de Institutul National de Excelenta in Sanatate si Ingrijire. Iar aceasta schimbare de perspectiva le-ar privi pe aproape jumatate (45%) din gravidele tarii.

Noul set de recomandari mentioneaza ca institutiile conduse de moase (asa-numitele „case de nasteri”) sunt mult mai sigure pentru aceste femei decat spitalele. Si asta pentru ca, in spital, gravidele cu risc scazut au sanse mult mai mari sa fie supuse medicalizarii si interventiilor inutile in cazul lor, precum epiziotomia, extractia fatului cu forcepsul sau vacuumul, chiar si operatia cezariana.

 

Gravidele ar trebui sa nasca acolo unde isi doresc

Un alt risc cu care gravidele se pot confrunta mai degraba in spitale decat in casele de nasteri este cel de infectie, spune Susan Bewley, profesor de obstetrica complexa la King’s College si presedinta a grupului consultativ din cadrul Institutului National de Excelenta in Sanatate si Ingrijire. Aceasta a adaugat ca este dreptul fiecarei gravide sa nasca acolo unde isi doreste si se simte confortabil, setul de recomandari emis de institut avand doar menirea de a ajuta fiecare femeie sa-si sustina dreptul la o nastere potrivita starii sale de sanatate.


Sursa foto: barefootbirth.com

O alta recomandare cuprinsa in acest set se refera la momentul in care se va face taierea cordonului ombilical dupa nastere. Moasele sunt sfatuite ca, in cazurile nasterilor fara complicatii, cordonul ombilical sa fie lasat atasat cel putin un minut dupa expulzie. Timpul maxim recomandat pana la taiere este de cinci minute. Aceasta prevedere contrazice cu totul pozitia aceleiasi institutii in 2007, cand se recomanda taierea cordonului cat mai repede dupa nastere. Dar studii facute intre timp au sugerat ca taierea timpurie a cordonului ombilical dupa expulzie poate duce la instalarea anemiei la nou-nascut din cauza ca acesta este lipsit de sangele vital din placenta prea curand.

 

Nastere la spital – risc mare de interventii medicale inutile

Noua din zece bebelusi din cei aproximativ 700 000 nascuti in Anglia si Tara Galilor in fiecare an vin pe lume intr-un spital, sub supravegherea unui medic obstetrician. Institutul de Excelenta in Sanatate si Ingrijire vrea sa se asigure, prin aceste prevederi, ca gravidele chiar pot dispune de cele patru posibilitati de a da nastere: la spital, in casele de nasteri afiliate spitalelor, in casele de nasteri independente sau la domiciliu. In afara de faptul ca nasterea acasa ori in casele de nasteri tine gravidele departe de medicalizare si interventii medicale inutile, este si mult mai eficienta din punct de vedere economic pentru tara. Nasterile acasa sunt cele mai ieftine, urmate de cele in casele de nasteri si, in cele din urma, cele din spitale.

Noile norme din domeniul sanatatii emise de Institut stipuleaza, de asemenea, si faptul ca riscul de complicatii in cazul primei nasteri a unei femei este de 9 la 1 000 de cazuri cand se petrece in afara spitalului, fata 5 la 1 000 de cazuri de prime nasteri petrecute in spital.

Romancele care refuza nasterea in spital au optat pentru nasterea la domiciliu sau in casele de nasteri din Ungaria (majoritatea acestora din urma fiind femei din Ardeal). Din pacate, in sistemul romanesc nu exista normele de aplicare a legii care reglementeaza statutul moaselor. Prin urmare, aceasta meserie nu mai exista cu acte. Moase avem, dar foarte putine se risca sa asiste gravidele la nasteri in afara spitalelor.

 

Sursa foto articol: pregnancy.about.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!