Sari la conținut

Interventii de rutina care trebuiesc verificate inainte de nastere

Dupa cum stiti probabil, medicii de la noi nu exceleaza in ceea ce priveste comunicarea. Ei vin, fac ceea ce considera a fi necesar si apoi pleaca. Iar daca ti-au adresat un cuvant te poti considera norocoasa. Din aceasta cauza nu lasa discutiile importante pentru momentul nasterii. 

Ce ai de discutat in primul rand? Care sunt interventiile de rutina care se fac in spital. Care sunt procedurile standard care se aplica. Si asta datorita faptului ca nasterea naturala nu este chiar asa de 'naturala' precum te-ai astepta, daca nu te-ai interesat deloc.

Care sunt procedurile standard de la noi

- ruperea artificiala a membranelor

Daca ajungi la spital fara sa ti se fi rupt apa este posibil ca doctorul sa faca acest lucru dupa internare. Motivul - se considera ca este o modalitate de a grabi travaliul. Procedeul este dureros si multe mame au povestit ca si-ar fi dorit sa nu se intample intrucat contractiile apoi au devenit de nesuportat.

- perfuzii care grabesc travaliul

Inducerea travaliului este comuna in spitale. Adesea nici nu ti se explica ce anume se intampla. Doar te trezesti cu niste perfuzii in brat. Mai multe despre inducerea travaliului poti citi aici.

- monitorizarea fetala

In sine, aceasta nu produce nicio neplacere. Doar ca esti imobilizata la pat, nu te poti misca. Ceea ce este foarte deranjant in timpul travaliului, cand miscarea poate sa reduca senzatia de durere si, in acelasi timp, ajuta si copilul sa coboare pe canal.

- tuseul vaginal

Este folosit pentru a verifica dilatarea si inmuiarea colului uterin. El trebuie sa ajunga la 10 cm si poate dura mai multe ore pana cand se intampla asta. Este de asemenea o procedura care este neplacuta pentru mama si care provoaca agitatie si neincredere in propriile capacitati.

- nasterea pe masa ginecologica

Este considerata a fi, in literatura de specialitate, cea mai incomoda modalitate de a naste. Pe de alta parte, este cea mai comoda pozitie pentru cadrele medicale care te asista la nastere. Este putin probabil sa fie de acord sa nasti pe vine, de exemplu.

- cotul moasei

Poti sa te opui acestei proceduri, dar daca medicii si moasele o considera necesara ei o vor aplica. In principiu, asta inseamna sa te apese foarte tare pe burta, astfel incat bebelusul sa fie expulzat. Este foarte dureroasa si adesea se soldeaza cu rupturi vaginale.

- epiziotomia

Este o taietura care se face la nivelul vaginului pentru a-i permite bebelusului sa iasa mai usor. Se considera ca aceasta este necesara pentru a evita rupturile naturale, care pot fi mult mai rele. Exista multe dezbateri pe marginea acestei decizii.

- taierea imediata a cordonului ombilical

Exista studii care arata ca nu ar trebui taiat cordonul ombilical imediat, ci dupa ce nu mai pulseaza, ceea ce aduce numeroase beneficii de sanatate bebelusului.

- indepartarea bebelusului de mama dupa nastere

Este o practica standard la noi in spitale si se considera necesara pentru a lasa mama sa se refaca dupa nastere si pentru a putea sa verifici starea de sanatate a bebelui. Aceasta practica este insa una care se opune naturii, tot ceea ce are nevoie un bebe dupa nastere fiind sa stea lipit de mama sa.

 

Chiar daca acum toate acestea ti se par neimportante, 'bebe sa fie sanatos', ele pot transforma momentul nasterii in ceva de care iti amintesti cu multa neplacere (si nu datorita durerii, pe care corpul are mare grija sa o faca 'uitata' imediat).

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!