Sari la conținut

Masca de sarcina

Pe parcursul sarcinii pot sa apara o serie de neplaceri pe care le putem numi "neplaceri estetice". Printre ele masca de sarcina sau cloasma. Este vorba despre o serie de pete de forma neregulata, simetrice de culoare galben-bruna-cenusie, situate pe frunte, obraji, barbie. Masca de sarcina este o reactie de fotosensibilitate ca urmare a exesului de estrogen. Excesul de estrogen, specific perioadei de sarcina determina nu doar confortul si siguranta copilului care creste in uter ci si o sesnibilitate crescuta a melanocitelor, celule care produc melanina, pigmentul specific tegumentului uman.

Din cauza excesului de pigment pielea reactioneaza excesiv la razele soarelui si la toate tipurile de radiatii ale acestuia, astfel ca pielea se pateaza. Petele au o caracteristica tipica in cazul femeilor insarcinate de unde si denumirea de masca de sarcina. Zonele predispuse sunt pometii, fruntea si, uneori, barbia.

Citeste si:
Pielea si sarcina

Femeile pistruiate sunt si mai tare afectate de acesta "neplacere estetica", dar in general masca de sarcina apare in cazul a opt din zece femei.

Solutia este sa folosesti creme de protectie solara, cu factor mare de protectie, pe toate zonele expuse, si mai ales pe fata inca din prima zi in care ai confirmarea fatului ca esti insarcinata. Foloseste palarii si fereste-te de expunerea la soare, mai ales pe fata.

Masca de sarcina dispare in decurs de trei-patru luni dupa sarcina, in cazul in care a devenit evidenta. Tratamentele cosmetice specifice de peelling, un consum crescut de vitamina C si creme de hidratare intensa sunt toate de folos.

Partea mai putin placuta este ca masca de sarcina poate sa apara ca o zona pigmentata intens in urma expunerii la soare.

Concomitent cu masca de sarcina pot sa apara si pete rosii. Responsabila este combinatia de rstrogenul si progesteronul, la care se adauga de la mijlocul perioadei de sarcina si relaxina, care determina destinderea tesuturilor, moliciunea articulatiilor si relaxarea ligamentelor oaselor bazinului.
 
Combinatia determina, in plus,  si relaxarea peretilor vasculari, prin care circula un volum cu 50% mai mare de sange. Cresterea elasticitatii favorizeaza aparitia petelor pe fata, piept, brate sau maini.
 
Si acestea trec, de cele mai multe ori, complet dupa sarcina. De ajutor iti este o alimentatie echilibrata si foarte bogata in minerale si vitamine, in cursul sarcinii. Esential este si un consum corespunzator de proteine si grasimi sanatose. Asa ca ajungem din nou la necesitatea unei diete sanatoase.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!