Sari la conținut

Memoria copilului se activeaza in timpul vietii intrauterine

In momentul in care vine pe lume copilul are o suma de amintiri din timpul vietii intrauterine. Acestea sunt primul lui bagaj de cunostinte si este fundamental necesar pentru a permite copilului sa se adapteze la viata extrauterina.

Se poate spune fara nici un dubiu ca, in momentul in care se naste, copilul stie vocea mamei, a tatalui, stie, de exemplu, ca in familia lui exista un caine (pentru ca l-a auzit latrand in timp ce era in burtica), stie muzica pe care o asculta mama sa.

Toate aceste informatii sunt memorizate de copil in cursul vietii intrauterine si acest fapt a fost probat de medici. In cadrul unei cercetarii realizate la Universitatea Paris Descartes, 50 de femei gravide, aflate catre sfarsitul sarcinii (cand mai aveau doar 3 saptamani pana la nastere), au ascultat o melodie cantata la pian, de doua ori pe zi.

La o luna dupa ce bebelusii au venit pe lume, acestora li s-a cantat aceeasi melodie in timp ce dormeau, observandu-se ca ritmul cardiac s-a calmat mult mai mult decat in cazul altor melodii, pe care le ascultasera anterior, dar dupa nastere. Testul a fost repetat si cu vocea mamei. Copilul in primele doua-trei zile de viata se linisteste, iar ritmul cardiac scade cand acestia aud vocea mamei lor.

Singura explicatie logica si posibila este memoria si capacitatea puilor de om, abia veniti pe lume, de a-si aminti secvente din timpul vietii intrauterine. Auzul fatului se dezvolta in ultimele trei luni de sarcina, fiind aproape complet dezvoltat cu cinci saptamani inainte de nastere. In ceea ce priveste capacitatea de memorare se considera ca memoria se activeaza in ultimele doua luni de sarcina, tocmai prin dezvoltarea auzului. Si celelalte simturi ale copilului, simtul tactil - copilul se atinge singur, se pipaie si atinge cu degetele peretii uterului, simtul vazului, al mirosului si gustului - copilul simte variatiile de arome si gust ale lichidului amniotic, declanseaza procesele legate de memorie si capacitatea de memorare.

Aceste analize si confirmarile pe care le aduc explica de ce este periculos pentru fat ca mama sa stea in medii poluate fonic, si de ce este esential sa vorbesti cu bebe din burica, sau sa-i dai ocazia sa asculte muzica. Evident este fundamental sa alegi muzica calma si melodioasa.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!