Sari la conținut

Meserii obisnuite periculoase in sarcina

Desi o femeie are dreptul de a-si continua munca pe perioda sarcinii daca ea este capabila sa procedeze asa, exista accidente in unele locuri de munca care ar putea face ca o astfel de decizie sa nu fie inteleapta. 

Ar trebui sa aflati daca tipul dumneavostra de activitate poate ridica riscuri neobisnuite pentru fat. Daca este asa, ar trebui sa aflati cat mai multe informatii si sa discutati problemele cu medicul dumneavoastra. Indiferent la ce decizie ajungeti, trebuie sa fie una informata.

Unele substante de la locul de munca sunt clar cunoscute a fi teratogene (adica daunatoare fatului). Multe alte substante sunt de o singuranta discutabila, iar cercetarile pot fi controversate sau neconcludente. Potentialul efect teratogen asupra sarcinii depinde de substanta, de durata si intensitatea expunerii, si de momentul in care gravida a luat contact cu substanta.

Plumbul este cunoscut pentru efectul sau teratogen. Muncitorii care s-au expus la plumb sau praf de plumb sunt la risc. Astfel de muncitori sunt cei implicati in producerea vopselelor si vopsitorie, pictorii, tipografii, cei implicati in industria sticlei, ceramicii sau ceramicii glazurate, producatorii de baterii, muncitorii din industria electronica si cei care lucreaza cu tevi de plumb sau aliaje de plumb. Desi folosirea benzinei fara plumb a redus cantitatea de gaze de esapament cu plumb rezultate de la autovehicule, muncitorii de pe drumurile intens circulate sau de langa statiile de service si oficiile vamale pot sa atinga limite neacceptate ale plumbului, precum si ale monoxidului de carbon rezultate din gazele de esapament ale autovehiculelor.

Muncitoarele din sanatate se expun si ele la riscuri de tipuri diferite. Radiatiile ionizante (razele X) sunt periculoase. Radiologii si tehnicienii radiologi trebuie sa limiteze expunerea. Lucratoarele din serviciile de sanatate (asistente, medici, farmacisti, medici asociati) care se expun la chimioterapie pot avea un risc crescut de avort si malformatii congenitale. Unele lucratoare din sanatate pot intalni o multime de boli infectioase, dintre care unele pot face rau fatului.

Profesorii, furnizorii de ingrijire pe timpul zilei si altii a caror munca ii aduce in contact cu copiii trebuie, ca si lucratorii din serviciile de sanatate, sa fie alertati de potentialele expuneri la boli contagioase. Desi imunizarile de rutina potejeaza copiii din ziua de azi de multe din bolile copilariei, mai sunt inca boli care pot fi intalnite intr-o scoala sau centre de ingrijire de zi.

Fatul unei gravide care contacteaza pojar poate sa faca semne de pojar cutanate. Daca boala are timp sa-si urmeze cursul inainte de nastere, sansele sunt ca leziunile cutante sa se fi vindecat. Un copil care face infectie inainte sau chiar in timpul nasterii, primeste anticorpi materni impotriva virusului, totusi, el este supus unui risc inalt. Interventia medicala imediata este necesara pentru a preveni complicatiile serioase. Orice femeie care a avut pojar in copilarie trebuie sa evite expunerea la boala pe perioada sarcinii. Boala a cincea a copilariei (eritemul infectios), o boala care produce febra, rash si un aspect congestionat, este in mod tipic o boala a copilariei mijlocii, care poate, in rare cazuri, sa determine probleme la fat, mai ales in primul trimestru de sarcina. O gravida care lucreaza cu copiii trebuie sa fie alertata de posibilitatea debutului bolii a cincea la cei cu care ea lucreaza. Evitarea expunerii, daca se poate, este prudenta.

 

 

George E. Verrilli, Anne Marie Mueser
“In asteptarea bebelusului - Ghidul viitoarei mame”
Editura ALL

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!