Sari la conținut

Mituri si adevaruri despre miscarile fatului

Cand bebe se misca prea tare, te deranjeaza. Cand nu se misca deloc, te ingrijoreaza. Afla care ar trebui sa fie ritmul lui exercitii fizice in burtica.

 

Cand simti primele miscari ale fatului in sarcina, chiar ca zici ca ai fluturi in stomac! Sunt atat de delicate, incat unele femei nici nu le sesizeaza ca atare, mai degraba le fuge mintea la ganduri neplacute precum: „Iar sunt balonata, iar am gaze!” Desi bebe face primele intinderi incepand cu saptamana a opta, acestea sunt rareori remarcate de mame pana prin saptamana 16.

In scurt timp, insa, exercitiile fizice ale bebelusului din burtica se intensifica. Fatul este atat de agitat in unele cazuri, incat poate deveni responsabil cu tulburarea somnului gravidei nopti in sir. Apoi, poate intra intr-o perioada de acalmie atat de profunda, incat isi baga mama in sperieti.

 

Cum se misca fetele si cum se misca baietii?

Ca sa urmaresti cu sange rece evolutia miscarilor fatului in burtica, am clarificat pentru tine cateva mituri si adevaruri legate de activitatea intrauterina a bebelusului, cu ajutorul domnului doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie:

 

Exista bebelusi agitati si bebelusi linistiti sau este depinde de fiecare gravida cum simte miscarile fatului?

Ambele variante sunt corecte: 1. daca femeia insarcinata are un depozit mare de grasime, atunci miscarile se vor simti mai greu; 2.bebelusii sunt unici, fiecare se manifesta in felul sau propriu. Important este ca, din momentul in care incepem sa simtim miscarile, acest lucru sa se petreaca in fiecare zi.

 

Este firesc sa simti aceste miscari mai mult in unele zile, mai putin in altele?

Cu cat creste sarcina, cu atat bebelusul este simtit mai des de catre gravida. Si da, e firesc ca in unele zile sa il simti mai mult si in altele mai putin. Este exact ca in cazul nostru: avem zile mai active si zile mai putin active.

 

Este normal ca, in trimestrul al treilea, sa nu fie simtita nicio miscare intr-o zi?

Nu, fatul trebuie simtit in fiecare zi. Daca se observa aceasta absenta a miscarii trebuie contactat medicul care urmareste sarcina.

 


Sursa foto: blog.yasabe.com

 

Multe gravide isi mangaie burta pentru a calma bebelusul. Exista vreun risc al acestei metode?

Mangaierea insistenta a burtii provoaca contractii! Uterul este un muschi ce se poate contracta din cauza atingerilor insistente.

 

Cum pot fi calmate, totusi, miscarile puternice si insistente ale fatului? Mai ales cele din timpul noptii...

Miscarile puternice si care dureaza destul de mult apar atunci cand copilului nu ii convine ceva. Cel mai degraba este vorba despre pozitia in care sta mama in acel moment. Schimbarea pozitiei rezolva, de cele mai multe ori, aceasta problema. Daca, insa, acest lucru nu se intampla si copilul este mult prea agitat, atunci trebuie vorbit cu medicul ginecolog despre acest aspect.

 

Exista alimente care intensifica miscarile fatului si alimente care il pot calma?

Cofeina, energizantele, dulciurile il pot agita. De principiu, tot ce o agita pe mama e foarte posibil sa agite si fatul. Starea mamei se transmite foarte usor la copil, inclusiv din acest punct de vedere.

 

Se spune ca fetele se misca mai mult decat baietii. Este adevarat?

Nu, este un mit, nu e nimic demonstrat stiintific in sensul acesta.

 

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie, acorda consultatii la clinicile private: Medsana, Academica, Intermedicas si Sanador din Bucuresti, precum si clinica Lotus din Ploiesti.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto articol: babyq.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!