Sari la conținut

Naşterile prin cezariană pot schimba evoluţia şi anatomia umană

Din punct de vedere ştiinţific, se pare că evoluţia speciei umane nu a ajuns încă la final. Oamenii de ştiinţă spun că modul în care naştem are un impact asupra geneticii. Noi studii de la Universitatea din Viena concluzionează că numărul tot mai mare de naşteri prin cezariană a dus la creşterea numărului de femei cu pelvis mai îngust şi al bebeluşilor cu greutate mai mare la naştere.

„Femeile cu pelvis îngust nu ar fi supravieţuit naşterilor naturale, acum 100 de ani. Acum o fac şi transmit, totodată, genele fetiţelor lor, care la rândul lor vor avea pelvis îngust”, a declarat Dr. Philipp Mitteroecker, pt BBC.

Cercetătorii au estimat faptul că rata globală a cazurilor în care bebelușul nu poate încăpea prin cervix este de 3% sau 30 din 1000 nașteri.  În decursul ultimilor 50-60 de ani, această rată a crescut cu aproximativ 3,3-3,6%, prin urmare  ajuns  la 36 din 1000 de nașteri. Acest lucru se traduce din punct de vedere statistic, într-o creștere cu 10-20% a ratei originale, ca urmare a efectului evoluționar.

Mihaela Pavlicev, biolog evoluționist la Spitalul de Copii din Cincinnati, coautor al studiului, susține că “există  o contradicție în domeniu: pe de o parte, un pelvis îngust face mersul mai eficient pentru fiinţa umană , iar pe de  altă parte, copiii cu cap mare  au nevoie de un pelvis  mai mare. Aceste  forţe contradictorii fac nașterea  mai dificilă”.

“Un aspect al acestei forţe selective –  şi anume tendinţa către bebeluși de dimensiune  mai mică –  a dispărut  ca urmare a  nașterilor prin cezariană , fiind de asemenea limitate șansele de naștere prematură”, afirmă doctorul Mitteroecker. “Intentia noastră nu este  să criticăm intervențiile medicale moderne, dar procesul  a avut un efect evoluţionar”; utilizarea nașterilor prin cezariană nu este discreditată , scopul studiului fiind de demonstra  efectele potențiale ale procedurii pe termen lung, asupra societății  în ansamblu. 

Conform recomandării emise de către Organizația Mondială a  Sănătății, este indicat un procent de cezariene de 10-15%, dacă ne dorim  să asigurăm faptul că bebelușii şi mamele rămân într-o stare de sănătate cât mai bună.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!