Sari la conținut

Nou-nascutul – Adaptarea la viata extrauterina

Supravegherea medicala este esentiala, pentru ca intreg procesul sa se desfasoare normal, iar copilul sa poate sa fie ajutat daca intampina eventuala greutati.

Daca sarcina a evoluat in limite normale si nasterea a avut loc intre a 37 si a 41 saptamana de sarcina, bebelusul este considerat nascut la termen. Trebuie spus ca exista o serie de diferente intre copilul nascut normal si cel care vine pe lume prin cezariana. Aceste diferente sunt luate in calcul de medicii neo-natologi, iar bebelusii primesc ingrijiri adecvate.

Felul in care arata copilul in momentul nasterii naturale depinde de varsta sarcinii. In toate cazurile imediat dupa venirea pe lume a copilului acesta este cianotic (culoare vinetie). In cateva minute (1-3 minute) dupa primele respiratii ale copilului pielea devine roz.

La nastere, toata pielea copilului este acoperita cu un strat protector de grasime de culoare alba care se numeste vernix.

Medicul neo-natolog este cel care stabileste nota copilului (scorul Apgar) care indica reactivitatea si modul in care se adapteaza la viata extrauterina. O greutate intre 2.800 – 4.000 de grame, la nastere, este considerata in limite normale. Valorile sub 2.800 de grame impun o ingrijire speciala a micutului, considerandu-se ca bebelusul sufera de malnutritie fetala. Lungimea, la nastere, este intre 45 - 54 centimetri, iar circumferinta craniana variaza intre 31-36 centimetri. Nou-nascutul poate avea pe frunte, umeri si pe spate un par foarte fin si lung. Cu cat acesta este mai prezent, cu atat varsta gestationala a bebelusului este mai mica. Acest par, care este caracteristic vietii intrauterine dispare in primele luni de viata.

Copiii veniti pe lume prin nastere naturala pot avea capul alungit din cauza trecerii prin stramtoarea pelvina a mamei. Capul revine la forma normala in cateva zile. Este total contraindicat masajul sau presiunea la nivelul capului, care poate produce leziuni grave asupra creierului. Singura masura recomandata este aceea de a intoarce, cu delicatete capul copilului de pe o parte pe alta pentru ca presiunea sa fie cat mai uniforma. La palpare usoara capul are doua zone moi: fontanela anterioara, cu latimea de 1-2 centimetri si fontanela posterioara, mai mica. Fontanela anterioara se inchide complet in jurul varstei de un an si jumatate, iar cea posterioara la circa 3-4 luni. De asemenea, la nivelul tegumentului pot exista mici hemoragii din cauza presiunii realizate in vasele se sange, de la acest nivel, in timpul nasterii naturale.

Schimbarile pe care le sufera copilul in prima zi de viata sunt fara precedent, ritmul acestor modificari fiind incomparabil cu oricare alte transformari din timpul vietii.

Modificarile sunt parte a ceea ce medicii numesc adaptarea la viata extrauterina a tuturor aparatelor si sistemelor din organism, cand organele interne ale copilului incep sa functioneze independent de sustinerea placentara.

Icterul neo-natal

Pielea copilului, roz in primele ore de viata, devine treptat galbuie. Este semnul icterului fiziologic al nou-nascutului care are apare in ziua a treia, atinge intensitatea maxima in ziua a cincea si dispare treptat in primele doua saptamani de viata. Procesul este natural si nu are nevoie de interventia medicului, decat in situatii speciale. Tratamentul specific este foto-terapia, adica  expunerea copilului la lumina unei lampi cu tuburi de neon.

Buricul bebelusului

Bontul ombilical, cum este numit in termen de specialitate se mumifica si se detaseaza in cel mult cinci-sase zile. Ingrijirea locala, cu alcool sanitar, este singura interventie necesara.

Nou-nascutul prin cezariana

Operatia de cezariana obliga mama la o perioada de refacere mai mare, iar copilul sta separat de aceasta 1-2 zile. Copilul venit pe lume prin cezariana nu mai suporta canonul trecerii prin canalul de nastre si are capul frumos si rotund. Bebelusul nu are niciunul din traumatismele de sarcina pe care le pot avea bebelusii care vin pe lume normal. Dar, in replica, adaptarea lor la viata extrauterina este mai lenta si mai dificila, avand deseori nevoie de suport medical.

Impreuna cu bebe

Este ideal ca mama sa ramana impreuna cu bebelusul sau. Daca nasterea a fost naturala acest lucru se poate realiza foarte repede dupa nastere, daca bebelusul nu are nevoie de alte ingrijiri suplimentare. In cazul mamelor care au nascut prin cezariana acestea poat sta cu copilul, dupa 24, maximum 48 de ore de la nastere. Prezenta mamei langa copil si contactul direct intre aceasta si copil are doar avantaje. Bebelusii raman incalziti, plang mai putin, iar secretia lactata incepe foarte repede. Mamele comunica cel mai bine cu copilul, acesta fiind capabil sa recunoasca glasul si mirosul mamei. Legatura speciala dintre mama si copil, o legatura complexa, totala si absoluta, se formeaza in aceste prime zile de viata extrauterina ale nou-nascutului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!