Sari la conținut

Nou nascutul la 2 saptamani

A doua saptamana de viata a copilului este saptamana adapatarii la ritmul tipic de viata al unui nou nascut.

Toate organele functioneaza normal, raportat la varsta copilului. Pe de alta parte mama este capabila sa-si alapteze copilul, iar procesul este in faza de reglare.

 

Nevoile nou nascutului de 2 saptamani

Din momentul in care vine pe lume si pana la un an, copilul parcurge perioada de sugar. Sugarul mic, pana la sase luni si sugarul mare, pana la un an. Primul an de viata este unul esential pentru buna dezvoltare viitoare. Copilul are nevoie de dragoste, de hrana, de atentia celor din jurul sau si de siguranta spatiului in care se afla. Nevoile copilului mic sunt putine, dar dragostea este fundamentala, fiind temelia tuturor celorlalte constructii ulterioare, care vor face din nou-nascut un om intreg! Bebelusul nu stie cat de valoaroase sunt hainele pe care le imbraca, are doar nevoie de hainute moi si curate, nu conteaza cat de elegat este patutul in care doarme, are nevoie de un loc curat si cald, in care sa fie in siguranta. Si mai presus de toate marea nevoie a copilului este dragostea mamei.

Mai exact cum se ingrijeste un nou nascut, de la hranire pana la imbracare si ingrijire medicala poti afla de aici.

 

Ce face nou nascutul la doua saptamani de viata

In cursul celei de a doua saptamani de viata copilul este capabil sa recunoasca vizual pe mama si pe tata.

 

Programul de viata se mai ordoneaza putin, bebelusul doarme cea mai mare parte din zi si trebuie hranit la fiecare doua-trei ore. Bebe nu tine cont ca este noapte sau zi, asa ca ritmul continua, egal, pe parcursul zilei si noptii.

 

Imediat dupa nastere si in prima saptamana de viata, copilul scade in greutate. Procesul este absolut normal, se intampla tuturor nou-nascutilor si este o consecinta a adaptarii la viata extrauterina. Alaptat (sau hranit artificial, dupa caz), copilul va recupera greutatea pierduta la finele celei de a doua saptamani de viata. Din aceste moment cresterea in greutate o sa fie constanta. In primele luni copilul creste rapid in greutate, dar exista intervale de asa numit „platou” cand copilul ramane vreme de o saptamana la aceeasi greutate. Atata vreme cat nu scade in greutate, totul este, de cele mai multe ori, in perfecta regula. 

 

In acesta saptamana se adapteaza noului mediu pe care il gaseste mai degraba prea zgomotos si prea luminos pentru gustul lui. Dar se obisnuieste. Vei vedea ca miscarile mainilor si picioarelor nu sunt coordonate. In curand, probabil pana la sfarsitul lunii, miscarile vor fi mai controlate si mai precise pe masura ce sistemul muscular se maturizeaza.

 

Este ideal ca micutul sa faca baie in fiecare seara, doar dupa ce buricul s-a vindecat complet, ceea ce de regula se intampla in prima saptamana de viata. Apa este un mediu de care copilul isi aduce aminte cu placere si care face ca acesta sa devina calm si relaxat.

De regula dupa baie copilul adoarme usor si mananca foarte bine. Este indicat si masajul, dar cu mare delicatete, pentru pielea si musculatura sunt fragile.

Copilul are constiinta de sine si raportat la aceasta mama este personajul de a carui prezenta are nevoie in cea mai mare masura. Contactul piele pe piele este foarte important. Este o perioada cu totul speciala, atat pentru copil, cat si pentru mama, pentru ca cei doi se adapteaza cu adevarat unul cu altul.

Mamele trebuie sa stie ca fiecare copil este unic, ca ritmul de dezvoltare al fiecaruia este unic si ca daca anumiti parametri se inscriu in intervalele considerate normale de medicul neo-natolog, inseamna ca micutul se dezvolta normal. Cu alte cuvinte nu face gresala sa-ti compari copilulu cu alti micuti. Fiecare copil este unic , iar bebelusii nu seamna niciodata intre ei!

 

Cum se schimba viata ta la doua saptamani dupa nastere

Probabil ca fizic nu te simti prea grozav si, desi esti acasa, esti bulversata de noile sarcini. Nu te stresa peste masura, bebele este echipat cu tot ce ii trebuie si tu nu ai cu ce sa il strici. Cauta un pediatru in care sa ai incredere si care sa iti raspunda cand il suni. Odihneste-te si mananca bine ca sa te refaci dupa nastere. Restul va veni de la sine.

Daca ai inceput sa alaptezi si inca incerci sa-ti dai sema despre ce e vorba, nu-ti pierde rabdarea, peste ceva timp totul va fi mai usor.

Noile mamici se intreaba mereu daca dau bebelusilor suficient lapte, mai ales daca el vrea sa suga tot timpul sau este nelinistit chiar dupa ce l-ai hranit. Iata un pont: Daca bebelusul tau vrea sa fie hranit cel putin la intervale de 2-3 ore, sau cel putin de opt ori in interval de 24 de ore, in primele doua trei saptamani, mai mult ca sigur ca nu are nevoie de mai mult lapte decat ii dai tu. Mai multe despre asta poti citi aici

 

Citeste si

Nou nascutul - prima saptamana de viata

Nou nascutul la 3 saptamani

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!