Sari la conținut

Nume de copii interzise în anumite ţări. De ce nu au voie părinții să-i boteze astfel pe cei mici

Să alegi numele copilului reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru viitorii părinți, mai ales dacă nu au vreo variantă bine stabilită încă dinainte de concepție. Tocmai de aceea există sute, poate mii de articole, mai ales în mediul online, cu variante și semnificații. Însă, în unele țări, există liste cu nume interzise prin care statul apără interesul copiilor, atunci când părinţii dau dovadă de prea multă imaginaţie. Chiar și în România există unele reglementări.

În general, părinții sunt liberi să aleagă ce nume își doresc pentru copii lor. Cu mici excepții, însă! Unele dintre ele, reglementate clar prin lege, în cazul în care părinţii dau prea mult frâu liber imaginaţiei şi nu pun pe primul loc interesul şi buna stare a copilului atunci când îi aleg numele. Astfel, potrivit Business Insider, în multe țări din lume, autoritățile pot interveni ferm și legal atunci când părinții înregistrează certificatele de naștere ale bebelușilor. Iată câteva dintre ele:

Franţa

În țara lui Voltaire, birourile locale de înregistrare ale certificatelor de naştere trebuie să informeze instanţa de judecată locală în cazul în care consideră că un nume de copil contravine interesului copilului. Instanţa poate interzice apoi numele dacă este de acord şi va face acest lucru mai ales în cazul în care numele ar putea atrage batjocora asupra copilului întreaga viaţă. Printre numele interzise în Franța se numără Nutella, Strawberry, Deamon, Prince William sau Mini Cooper.

Malaezia

În Malaezia, pe lista de nume neacceptate sunt denumiri de animale, insulte, numere, nume regale sau onorifice şi mâncăruri. De exemplu: Chinese Ah Chwar (Şarpe), Woti (Sex), Khiow Khoo (Cocoşatul), Chow Tow (Cap puturos) sau Sor Chai (Nebunul).

►Citește și Cele mai frumoase nume românești de fete

Noua Zeelandă

Aici, părinţii nu au voie să le pună copiilor nume care pot atrage ofense, care sunt mai lungi de 100 de caractere sau care seamănă cu un titlu sau rang oficial. Exemple de nume interzise: Talula Does The Hula From Hawaii, Lucifer, Sex Fruit, Fat Boy, Cinderella ori Beauty Blossom.

Danemarca

În țara lui Hamlet, celebrul personaj shakespearian, există o listă de aproape 7.000 de nume de copii aprobate. În cazul în care numele ales de părinți nu se încadrează în aceasta, se face o cerere specială, iar varianta dorită este supusă evaluării la Departamentul de Investigare a Numelor al Universităţii din Copenhaga şi la Ministerul Afacerilor Ecleziastice. Mai mult de 1.000 de nume sunt evaluate în fiecare an şi aproape 20% dintre acestea sunt repinse, cele mai multe din cauza pronunţării dificile. Printre ele se numără Jakobp, Ashleiy, Anus, Monkey, Pluto.

Germania

Aici, există un număr de restricţii în privinţa numelor copiilor, printre care interzicerea numelor neutre ca gen, a numelor de familie, numele de obiecte sau de produse folosite pe post de prenume şi numele care pot afecta starea de bine a copilului în mod negativ şi care pot duce la umilinţă. De exemplu: Matti, Osama Bin Laden, Adolf Hitler, Kohl, Stompie.

►Citește și 50 de nume de fete pe care le-ar alege hipsterii

Mexic

Într-o regiune din nordul Mexicului, Sonora, sunt interzise în mod explicit 61 de prenume care sunt considerate peiorative, lipsite de sens sau umilitoare. Autorităţile spun că obiectivul este de a proteja copiii de molestările din cauza numelor lor. Facebook, Rambo, Escroto (Scrot), Hermione, Batman și Pocahontas se numără printre ele.

Islanda

Legea islandeză le impune părinților să prezinte numele pe care vor să-l pună copilului lor la Registrul Naţional în termen de şase luni de la naştere. În cazul în care numele nu este pe lista registrului de nume aprobate, părinţii trebuie să solicite aprobarea Comitetului de Numire islandez. Conform statisticilor, aproape jumătate din numele prezentate sunt respinse pentru încălcarea cerinţelor stricte. Printre aceste cerinţe, numele trebuie să fie capabil să suporte terminaţiile gramaticale islandeze, să nu intre în conflict cu structura lingvistică a ţării şi să fie scrise în conformitate cu normele obişnuite ale ortografiei islandeze. Exemple de nume interzise în Islanda: Zoe, Harriet, Duncan, Enrique sau Ludwig.

Arabia Saudită

Într-o țară cu multe cutume criticate de Occident, guvernul saudit a interzis mai mult de 50 de nume care par „prea străine“, nepotrivite, blasfemiatoare sau în neconformitate cu tradiţiile sociale şi religioase ale ţării. Printre ele se numără Binyameen, Malika (Regină), Malak (Înger), Linda ori Maya.

►Citește și 20 de nume care înseamnă 'iubire'

Suedia

În țara în care sistemul de educție este considerat a fi unul dintre cele mai bune din lume, se interzice prenumele care pot fi ofensatoare pentru alţii sau le pot aduce neplăceri celor care le poartă. Astfel, părinţii trebuie să trimită propunerea de nume pentru copil în termen de trei luni de la naştere către Agenţia Suedeză de Taxe şi se pot primi amenzi dacă nu reuşesc să înregistreze un nume. Metallica, Superman, Ikea și Elvis sunt doar câteva dintre variantele interzise.

Ce se întâmplă în România?

Atribuirea prenumelui unei persoane este reglementată în ţara noastră prin Legea 119/1996, art. 15, alin. 2 care stipulează că: "Ofiţerul de stare civilă are obligaţia de a refuza motivat, comunicând în scris declarantului, înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri sau interesele copilului, după caz". O reglementare extrem de permisivă dacă ne luăm după faptul că în România există persoane care se numesc Portocala, Ministru, Strălucirea, Ferrari, Miss-America și așa mai departe.

 

►Citește și Și românii au nume ciudate

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!