Sari la conținut

Obiceiuri ciudate la nastere de pe glob

Poate singurul obicei ciudat la nasterile din Romania este ca mama sa fie machiata, pentru selfie-urile cu copilul. Dar, pe glob, traditia are multe lucruri mai ciudate de spus.

Ce avem noi superstitii si obiceiuri ciudate legate de nastere, dar ce au altii! Venirea pe lume a unui copil este o treaba mai presus decat mama sa, decat familia sa, este o contributie energetica la lumea asta, iar inteleptii comunitatii incearca s-o integreze cat mai bine prin ritualuri care par astazi ciudate, dar cu o justificare foarte plauzibila in timpurile in care au aparut. Faza cu mancatul placentei e doar una dintre ele si nu vine de la americani, nu Tom Cruise si gasca lui de scientologi au fost primii care s-au gandit la asta. Ci exista recomandari in medicina traditionala chineza, cea jamaicana si cea indiana in sensul acesta, ca mama sa manance placenta plina de nutrienti si hormoni, in special. Cica asta ar scapa-o de stres si i-ar usura depresia post-partum. O fi ceva acolo, ca nu vorbesc astia degeaba...

Iata ce mai face lumea la nasterea unui copil prin lume:

 

 In Mauritania se scuipa nou-nascutii

Membrii tribului Wolof din Mauritania si din tarine invecinate cred ca saliva retine cuvintele, astfel incat nou-nascutii sunt scuipati la nastere in semn de binecuvantare. Femeile il scuipa pe fata, barbatii il scuipa in ureche si apoi, ca sa fie siguri de toata treaba, il ung cu saliva pe tot capul.

 

In Pakistan, mamele nasc izolate de barbati

Cand le vine sorocul, femeile din tribul Kalash (Pakistan) merg intr-o cladire izolata, special desemnata pentru a gazdui nasterile, pictata cu animale si adapostind un altar dedicat zeitei nasterii, Dezalik. Gravida putea fi ajutata numai de femei „murdare” – adica aflate la menstruatie – care trebuiau sa se dezbrace complet. Izolarea se practica pentru ca se considera ca femeile in travaliu sunt, de asemenea, murdare, iar barbatii trebuie sa stea departe de toate fluidele dezgustatoare de la nastere, nici macar sa nu simta aerul „poluator” al acestui fenomen.

 

In Marea Britanie se manca branza si tort la nastere

Pe vremuri, la nasterea unui copil in Marea Britanie, proaspatul tata trebuia sa aduca o roata de branza si un tort, cu care sa-si serveasca familia. Dupa ce copilul venea pe lume, doctorul taia branza si tortul, din care erau serviti si musafirii veniti sa ureze toate cele bune proaspetilor parinti.

 

In Scotia se pazeste copilul

In folclorul din regiunea Insulelor Orkney (nordul Scotiei) exista un tip de personaj mitic numit „trow” – asemanatorul cu trolul din mitologia scandinava. Ei, acest personaj este temut pentru apetitul sau de a fura nou-nascuti sanatosi, inlocuindu-i cu propriile sale progenituri, bolnavicioase. De aceea traditia in zona spune ca prima noapte dupa nastere este cruciala pentru soarta copilului, iar mama sau o ruda foarte apropiata trebuie sa stea la panda pentru ca micutul sa nu fie luat de acest trow.

 

In Japonia se naste fara analgezice

Desi tot mai multe femei japoneze cer epidurala la nastere, traditia locala spune ca durerile din travaliu trebuie simtite, fiind ca un test pentru femeia care se pregateste de cresterea copilului. Tind sa cad de acord cu ei.

 

In minoritatea Hmong, femeile isi pierd numele

Cand o femeie din minoritatea Hmong (traiesc in Vietnam, Laos sau Cambogia) naste, isi pierde identitatea si devine mama copilului sau. Cum ar veni, sa fiu strigata „mama lui Tudor” nu doar de copiii din fata blocului, ci de toata lumea. Pana ce femeile Hmong ajung bunici, putina lume mai stie care le era numele adevarat.

 

In China, lauza nu iese din casa

Timp de 30-40 de zile dupa nastere, femeia chineza n-are voie sa-si paraseasca casa, ca sa nu fie atinsa de „yin” sau „vant”, care ii poate slabi corpul, facand-o vulnerabila in fata bolilor. Mai mult decat atat, poate sa curga apele pe saraca lauza, ca n-are voie s-o atinga aerul conditionat, briza vreunui ventilator sau macar sa deschida geamul! Vantul asta nociv poate intra pe oriunde, se pare!

 

In Indonedia, lauza primeste masaj zilnic

Bine-o mai fi sa nasti in Indonezia, unde, timp de o luna dupa asta, iti vine terapeutul zilnic la domiciliu pentru un masaj jamu de 90 de minute! Se spune ca acest masaj le scapa pe lauze de stres, le detensioneaza muschii si elimina cheagurile de sange din organism.

 

In India, lauza se imbaiaza in urina de vaca

Dupa nastere, indiencele nu fac si ele un dus ca toate lauzele (in afara de chinezoice, care respecta, de asemenea, acest obicei al abstinentei de la spalare dupa nastere), ci asteapta pana in ziua a cincea, cand sunt imbaiate in urina si lapte de vaca. Apoi, ca si cum asta n-ar fi fost de ajuns, proaspata mama se odihneste intr-o camera cu balega produsa de acelasi animal sfant.

 

Sursa foto: wikipedia.org

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!