Sari la conținut

Partile intime dupa sarcina

Unul dintre lucrurile la care se gandeste fiecare noua viitoare mamica este cum va trece prin momentul nasterii si ce efecte va avea nasterea asupra partilor intime. La urma urmei, sa permiti unui lucru de dimensiunea unui mic pepene sa treaca prin vagin nu este un lucru chiar atat de usor!

Desigur, organismul te va ajuta, toate partile vor fi mai moi, mai elastice si mai largi insa, chiar si asa, nasterea va avea un efect traumatizant asupra vaginului. Zona nu isi revine in cateva minute sau ore si probabil vei avea nevoie de cateva saptamani pentru ca totul sa reintre in normal. Iata la ce te poti astepta si ce trebuie sa faci ca sa te simti mai bine:

Durere vaginala: epiziotomia sau rupturile spontane aparute in timpul nasterii sunt deseori cauza disconfortului prelungit. Poti accelera procesul de vindecare prin aplicarea de punghi cu gheata si apelarea de perne sau colace moi pentru pozitia sezut. Spalarea usoara a zonei cu apa calda dupa folosirea toaletei poate ajuta la ameliorarea disconfortului.  Un pulverizator cu apa calda ta va ajuta sa alini durerea.

Scurgeri vaginale: in zilele urmatoare nasterii, vei avea o scurgere puternica sangerie cu o culoare rosu intens. In decursul saptamanilor care vor veni, se va face tranzitia catre o scurgere mai redusa, a carei culoare va vira catre galben sau alb. Aceste scurgeri sunt normale, dar daca vei avea febra sau scurgerea capata un miros neplacut, apeleaza la medic. Foloseste tampoane igienice externe si nu interne, deoarece acestea din urma nu sunt recomandate din cauza riscului mare de infectii.

Probleme cu urinarea: nasterea poate afecta tesutul din jurul uretrei si a vezicii urinare, ceea ce inseamna ca urinezi prea mult sau nu urinezi destul.  Fii atenta daca nu cumva prezinti semne de infectii urinare, in special durere in timpul urinarii sau vizite foarte dese la toaleta. De asemenea, este normal sa pierzi urina timp de trei luni dupa nastere si de aceea efectuarea de exercitii kegel pentru intarirea muschilor pelvini este o idee foarte buna.  Daca simti ca nu urinezi destul trebuie sa vorbesti cu medicul tau. Tot medicului trebuie sa ii raportezi orice scurgere de urina sau de materii fecale pe care o sesizezi.

Citeste mai multe despre epiziotomie.

Durere perineu: zona dintre vagin si anus se intinde foarte tare in urma presiunii din timpul nasterii. Daca ai cusaturi in aceasta zona, recuperarea va fi putin mai dificila. Pentru a reduce disconfortul poti aplica pungi de gheata si ai grija sa mentii zona curata cu ajutorul pulverizatorului cu apa si a compreselor cu hamamelis (o planta medicinala recunoscuta pentru efectele sale calmante). 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!