Sari la conținut

Părul în timpul sarcinii şi după naştere. Ce trebuie să ştim

Corpul trece prin numeroase schimbări, atunci când găzduieşte un bebeluş, iar una dintre ele priveşte structura şi densitatea firului de păr.

Dacă în timpul sarcinii se poate vorbi despre creşterea abundentă sau, dimpotrivă, de căderea bruscă a părului, după naştere proaspăt mămicile se confruntă doar cu o cădere bruscă. Mai mult decât atât, o altă schimbare în raport cu structura firului de păr este dată de faptul că, în timpul celor nouă luni, firul de păr devine mai gros şi mai abundent chiar şi pe alte părţi ale corpului,  urmând ca, după naştere, să cadă şi să se subţieze chiar mai mult decât înainte de perioada sarcinii.

Care sunt cauzele, ce putem face pentru a avea un păr sănătos şi în cât timp ar trebui să revină la structura şi la densitatea de dinainte de sarcină, în mod normal:

Părul şi sarcina. Cum creşte părul când Nu eşti gravidă:

Părul uman trece prin trei faze: anagenă, catagenă și telogenă. Prima durează între 2 și 6 ani și este faza în care părul crește cu aproximativ un centimetru pe lună. În cazul părului sănătos, între 85 – 90% dintre fire sunt în fază anagenă, de creștere propriu-zisă. Urmează faza catagenă, tranzițională, în timpul căreia foliculul de păr se degradează și se micșorează, ajungând până la 1/6 din dimensiunile normale. Aceasta ține între două și patru săptămâni. În cea de-a treia fază, numită telogenă, firele de păr intră în repaus, pentru o perioadă de 2-4 luni.  În decursul acesteia părul nu crește, dar rămâne atașat foliculului. În final, vechiul fir de păr cade, permițând noului fir să crească din același folicul, reluând ciclul de la capăt.

Părul şi sarcina. Creşterea părului în timpul sarcinii

Datorită nivelului ridicat de hormoni în sarcină, părul nu mai cade atât de des ca înainte. Nivelul ridicat de estrogen prelungește faza de creștere, anagenă, și încetinește faza telogenă, astfel încât firul de păr își continuă repausul și întârzie căderea. Mai mult decât atât, ciclul de creştere continua ca înainte, astfel ajungându-se ca, în perioada sarcinii, părul să fie mai bogat şi mai voluminos decât în mod normal.
În plus, foarte multe gravide se confruntă cu o creştere în exces a părului în zone nedorite: pe burtă, pe mâini, pe spate sau chiar pe obraji, deasupra buzei şi pe bărbie. Deşi deranjantă, creşterea este absolut normal, iar la maximum 6 luni de la naştere tot acest păr va cădea.

► Citeşte şi Ești însărcinată? Nu mai folosi fixativul de păr!

Părul şi sarcina. Căderea părului după naştere

După sarcina, cantitatea de estrogen scade, luând cu ea şi părul suplimentar din timpul sarcinii. Procesul se numeşte effluvium telogen şi poate dura între trei şi şase luni, suprapunându-se chiar cu faza telogenă (cea în care firele de păr intră în repaos). În tot acest timp, căderea părului devine supărătoare, mai ales că se întâmplă brusc şi ia cu sine nu doar părul extra din timpul sarcinii, ci şi pe acela a cărui cădere a fost amânată, în timpul sarcinii.
Într-adevăr, pierderea părului după sarcină poate fi destul de supărătoare, pentru proaspăta mamă, însă este important de ştiut că situaţia este una temporară şi că, în majoritatea cazurilor, în maximum 12 luni părul îşi recapătă structura şi densitatea de dinainte de sarcină.

Cum îţi poţi ajuta părul, după ce ai născut?

  • Asigură-te că mănânci sănătos şi echilibrat, consumând cât mai multe fructe, legume şi proteine.
  • Asigură-te că ai un aport cât mai bun de vitamin B, E şi C, dar şi Zinc şi alte suplimente.
  • Evită să îţi ţii părul strâns în coadă.
  • Evită să îl usuci cu uscătorul sau, dacă o faci, ai grijă ca temperatura aerului să nu fie foarte ridicată.
  • Foarte multe femei au senzaţia că vitaminele prenatale le ajută să îşi menţină părul şi unghiile puternice şi sănătoase, dar majoritatea îmbunătăţirilor sunt cauzate de sarcina însăşi. A administra vitamine prenatale chiar şi după naştere nu este întocmai o idee rea, însă nici nu ajută prea mult la prevenirea căderii postnatale a părului.

    ► Citeşte şi 6 greşeli alimentare pe care fiecare femeie trebuie să le evite, în perioada sarcinii

Când ar trebui să consulţi medicul?

În cazul în care părul îţi cade în exces chiar şi la 9 luni de la naştere  sau dacă deja se văd goluri pe scalp, ar trebui să consulţi un specialist.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!