Sari la conținut

Cauze, riscuri si diagnostic pentru sarcina extrauterina

Toate se reduc la modificarea permiabilitatii trompei uterine, ingustarea ei, lezarea stratului intern al trompei sau schimbarile proprietatii secretului mucos.

Cu grad mare de risc sunt :

 • Femeile in varsta de 30 ani sau mai mult;
 • Femeile care au suportat astfel de sarcini in anamneza (in trecut);
 • Interventii chirurgicale suportate la nivelul trompelor uterine sau a cavitatii uterine;
 • Boli cronice inflamatorii a trompelor uterine sau ovarelor (anexite, ooforite);
 • Existenta in trecut sau in prezent a endometriozei;
 • Fumatoarele cronice.

In afara de aceste cauze un risc il reprezinta si fertilizarea extracorporala (interventie care se aplica in cazul infertilitatii, cunoscuta si sub numele de "concepere in eprubeta " )

Sa prevenim sarcina extrauterina este practic imposibil. Insa, daca femeia intra in grupele de risc enumarate mai sus, ea ar trebui sa discute preventiv cu ginecologul despre aceasta problema. Diagnosticul precoce la timp a sarcinii extauterine poate scadea evident probabilitatea gravelor complicatii.

Diagnosticul da sarcina ectopica la termenii mici de graviditate se stabileste foarte greu, din cauza ca ea se mascheaza sub forma unei sarcini normale sau intirzierea menstruatiei. Dar cel mai des simptom intilnit la majoritatea femeilor sunt durerile in partea de jos a abdomenului (din dreapta sau din stinga.)

Se deosebesc si alte simptome, cum ar fi :

 • Retinerea menstruatiei mai mult de 10-15 zile;
 • Semnele sigure de graviditate;
 • Eliminari moderate sangvinolente vaginale. Uneori femeile considera ca aceasta este menstruatia, insa mai apoi se vor alatura si alte simptome:
 • Dureri intense in regiunea inferioara a abdomenului, din dreapta sau stinga;
 • Slabiciune generala, din cauza singerarii in cavitatea abdominala.

In cazul aparitiei acestor simptome nu ezitati si mergeti imediat la medic.

Cel mai des, diagnosticul de sarcina extrauterina se pune pe baza examinarii ultrasonografiei. Uneori, pentru diagnostic, este utila determinarea gonadotropinei corionice (hormonul graviditatii) in sangele femeii. Continutul acestui hormon in cazul sarcinii ectopice este mai mic decit in sarcina obisnuita.

Informativa poate fi examinarea endoscopica a cavitatii abdominale (adica examinarea cavitatii abdominale cu ajutorul unui aparat optic, introdus printr-o mica incizie in peretele abdominal anterior.) Cu cit mai precoce este stabilit diagnosticul cu atit mai mic este riscul aparitiei complicatiilor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
 • Madame

  sarcina ectopica

  Eu am ajuns la operatie datorita medicului meu care se zice ca e foarte bun .Doamna GRIGORE MIHAELA din IASI, in grija careia eram, a fost prea ocupata sa ma primeasca atunci cand imi era rau , si asteptand 3 saptamani pana si-a gasit timp, sarcina a evoluat, iar in 2 saptamani cat m-a investigat nu si-a dat seama ca era vorba de o sarcina ectopica. Si asa am plecat la plimbare in Mall si am ajuns la spitalul de Urgente unde m-au operat imediat.Aveam hemoragie interna , niste dureri groaznice, si nu ma putem tine pe picioare.

 • Leseanu mirela

  ma numesc mirela si am 24 de ani. anul trecut mi-am inceput viata sexuala si am suferit un avort. dupa 5 luni am fost operata de extrauterina pe partea dreapta. sunt speriata si nu stiu ce contraceptiv sa folosesc. actualmente eu si prietenul meu folosim prezervativul. as vrea sa stiu ce sanse sunt de a avea o noua extrauterina sau o sarcina normala nedorita? va rog ajutati_ma cu un sfat!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter
Life.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

Evenimente Bucureşti