Sari la conținut

Poate depresia mamei să afecteze bebeluşul nenăscut?

Stresul în sarcina este destul de des întâlnit. De fapt puţine femei însărcinate trec prin sarcina fără să se streseze. Aşa că dacă din când în când mai plângi sau te îngrijorezi foarte tare sau ai gânduri negative, atunci nu îţi face probleme că ai putea astfel să îţi influenţezi negativ bebeluşul. Nimeni nu poate să fie toată ziua numai un surâs atunci când nu doarme bine noaptea şi simte nevoia să vomite zilnic.

Dar dacă este vorba despre o depresie atunci situaţia este alta. Depresia în sarcina este un fenomen destul de des întâlnit. Aproape 10% dintre femeile însărcinate trec prin perioade de depresie. Şi trebuie să fim conştienţi de faptul că multe nici măcar nu ştiu că trec printr-o perioadă de depresie pentru că multe dintre simtomele depresiei sunt întâlnite în mod normal şi în sarcina – cum ar fi incapacitatea de a te concentra sau schimbările de apetit.

Ce faci dacă bănuieşti că ai o depresie în timpul sarcinii? În primul rând trebuie să vorbeşti cu doctorul pentru a vedea ce opţiuni există în funcţie de cât de înaintată este sarcina şi cât de grave sunt simptomele de depresie. 

Depresia mamei poate să afecteze bebeluşul. De 30 de ani sunt făcute studii asupra acestei situaţii. S-a observat că dacă mama trece printr-un episod de depresie în timpul sarcinii atunci este crescută probabilitatea că bebeluşul să aibă o greutate mai mică la naştere şi să se nască prematur. Probabil pentru că o mamă care trece printr-o perioadă de depresie nu poate să acorde atât de multă atenţie sarcinii precum ar trebui, de la mâncat sănătos până la renunţarea la substanţe nocive. 

În plus, bebeluşii ale căror mame au trecut printr-o perioada de depresie s-au născut cu un nivel mai ridicat de hormon al stresului. Asta îi face să aibă un temperament mai dificil, astfel de bebeluşi sunt mult mai greu de liniştit şi de îngrijit în general. 

Este posibil ca aceşti copii să aibă probleme şi mai târziu în viaţă, de la un limbaj mai puţin dezvoltat, până la probleme de comportament, cum ar fi agresiunea. Dar nu se poate spune cu siguranţă în ce măsură depresia din sarcina influenţează.

Se pot lua antidepresive în sarcina?

Şi antidepresivele vin cu propriile probleme şi influente negative asupra fătului. Uneori riscul de a lua antidepresive pare similar cu riscul de a nu trata depresia. Nu există un răspuns standard dacă să iei sau nu antidepresive, fiecare caz trebuie tratat individual.

Nu uita să iei în calcul şi opţiunile nemedicamentoase de tratament – şedinţele de psihoterapie, yoga prenatală, meditaţia.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!