Sari la conținut

Prea mult lichid amniotic

Atunci cand auzi de mult lichid amniotic, nu te gandesti ca este o problema. Te gandesti ca bebelusul are mai mult lichid in care sa inoate. Si totusi, prea mult lichid amniotic este o afectiune serioasa care poarte numele de polihidramnios. Desi este rara, este bine sa stii cate ceva despre ea.

Afectiunea este de obicei identificata in cadrul unui control de rutina in trimestrul trei. Daca masuratorile vor arata ca ai uterul prea mare pentru momentul sarcinii, medicul tau iti va face probabil o ecografie. Femeile care sufera de polihidramnios vor avea un indice de masurare mai mare decat cel normal al lichidului amniotic. O cantitate normala de lichid amniotic este masurata intre 5 si 25 de centimetri sau 800 si 1000 ml. Daca masuratoarea depaseste 25, este numita polihidramnios si uneori poate pune riscuri pentru mama si copil.

Polihidramnios are loc in numai 1% dintre sarcini si in 50-60% dintre cazuri nimeni nu stie de ce o femeie produce mai mult lichid amniotic. Restul sarcinilor cu polihidramnios pot avea una din urmatoarele cauze:

  • Defecte de nastere care implica inabilitatea bebelusului sa inghita sau nefunctionarea corecta a rinichilor. Abilitatea bebelusului de a inghiti si procesarea lichidului prin rinichi sunt cele doua procese care regleaza cantitatea de lichid din uter.
  • Diabetul: unele mame cu diabet pot avea niveluri crescute de lichid amniotic.
  • Incompatibilitatea RH: o nepotrivire intre sangele mamei si cel al bebelusului.
  • Sindromul transfuziei geaman la geaman: unul dintre gemenii identici primeste prea mult sange si altul primeste prea putin.
  • Probleme cu ritmul cardiac al bebeusului.
  • O infectie a bebelusului.

Citeste aici mai multe despre lichidul amniotic.

Riscurile polihidramnios

Cel mai negru scenariu este cel al nasterii unui bebelus mort. In cazul sarcinilor normale, 2 dintr-o mie de bebelusi se nasc morti. Cu polihidramnios sunt 4 din 1000 de sarcini, ceea ce totusi inseamna ca restul de 996 de bebelusi se nasc vii.

Polihidramnios creste riscul de ruptura prematura a membranelor si/sau travaliu prematur, ceea ce inseamna ca bebelusul se poate naste inainte de 37 de saptamani.

Polihidramnios inseamna uneori ca bebelusul se poate pozitiona intr-o pozitie ciudata pentru nastere. In loc de o nastere normala la termen cu capul in jos, polihidramnios poate creste riscul de pozitionare transversala care creste la randul ei riscul de cezariana.

In timpul nasterii este un risc crescut ca cordonul ombilical sa fie rupt sau scos afara inainte de bebelus, ceea ce poate fi foarte periculos.

Exista de asemenea un risc de rupere  a placentei, ceea ce inseamna ca placenta se poate separa inainte de nasterea bebelusului si este un risc de hemoragie postpartum.

Sfatul medicului

In cazul in care esti diagnosticata cu polihidramnios, vei fi tinuta sub observatie medicala atenta si se va interveni imediat daca apar complicatii. Informeaza despre conditia ta si spitalul unde vei naste (nu te gandi sa nasti acasa) ca sa fie pregatiti pentru orice ar putea interveni in timpul nasterii.

Stai linistita si, cel mai probabil, totul va fi bine. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!