Sari la conținut

Primul contact cu copilul

Multi se asteapta ca noii nascuti sa aiba culoarea roz sa aiba pielea fina si capul rotund. Imaginea reala poate fi surprinzatoare. Copilul a plutit in lichidul amiotic si a fost supus unor presiuni mari de-a lungul catorva ore in timpul contractiilor uterului, asa ca la inceput este posibil sa arate putin ciudat.

La nastere capul este cea mai mare parte a corpului, are un diametru aproximativ egal cu cel al pieptului.

Ulterior si restul corpului se va dezvolta corespunzator. Adesea capul ia o forma care sa ii permita sa treaca prin pelvisul mamei, de obicei o forma de con. In cazul in care preseaza colul inaintera dilatarii adecvate a acestuia poate sa apara si o umflatura (numita caput succedaneum). Aceasta va disparea intr-o zi sau doua, iar deformarea in circa 2 saptamani, dupa care capul va capata forma rotunda.

Unii nou nascuti sunt complet lipstiti de par, altii au chica, iar altii au varful capului acoperit de putin par. Acesta va cadea si va fi inlocuit mai tarziu.

 

Fatul este acoperit de o pelicula gelatinoasa despre care se crede ca il protejeaza de lichidul amiotic. Copii nascuti prematur sunt acoperiti in mare parte de aceasta pelicula, cei nascuti dupa termen nu o mai au aproape deloc, doar in cutele pielii si sub unghii. Aceasta se numeste pelicula vernix caseosa.

Inflamarea organelor genitale este un fenomen frecvent la noii nascuti, in special la cei de sex masculin care sunt nascuti prin cezariana. De asemeni piepturile copiilor, de ambele sexe, pot fi umflate (este posibil sa prezinte o secretie alba sau roz) datorita stimularii hormonilor mamei. Copii de sex feminin pot prezenta o secretie vaginala de culoare alba sau sangerie. Acesta este un fenomen comun si va inceta dupa aproximativ o saptamana.

 

Umerii, spatele, fruntea si tamplele copiilor nascuti la termen pot fi acoperite de un par fin. El va dispare dupa aproximativ o saptamana. La cei nascuti prematur va dura mai mult. Picaturile pentru ochi, folosite pentru a proteja copilul de infectii, determina adesea imflamarea ochilor, dar aceasta va dispare in cateva zile.

Ochii sunt aproape intotdeauna albastri, indiferent de culoarea pe care o vor avea mai tarziu.

Copii cu pielea mai inchisa la culoare au de obicei ochii maro la nastere.

 

Petele rosiatice de la baza craniului, de pe pleoape sau de pe frunte sunt destul de des intalnite. Pe spate, fese si uneori pe brate si coapse pot sa apara pete gri-albastrui. Acestea sunt mai comune la copii asiatici, din Europa de sud si la cei de culoare. Aceste pete vor dispare cam pe la varsta de 4 ani a copilului.

Semnele de nastere pot fi infime sau pot avea dimensiunea unei monezi. Culoarea lor se va schimba in gri sau vor dispare complet. Pete de culoarea cafelei cu lapte pot sa apara oriunde pe corp si ele de obicei nu dispar. Urticariile si eruptiile sunt un lucru comun la noii nascuti si dispar in scurt timp.

 

Dupa un interval de 2 saptamani pana la o luna copilul va arata precum ingerasul bucalat pe care il asteptau toti.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Copii Bine Crescuti

    Cu totii stim ca perioada urmatoare nasterii este una delicata. De aceea, serviciul New Born Baby Care, unic in Romania, ofera proaspetelor mamici o bona specializata in neonatologie, care le va ajuta sa se acomodeze cu nou nascutul. Timp de doua saptamani, mamicile vor avea alaturi un real ajutor pentru a trece mai usor peste starile specifice perioadei de dupa nastere. Pentru mai multe detalii vizitati site-ul www.profibabycare.ro .
    Adaugă o descriere.
    Cu totii stim ca perioada urmatoare nasterii este una delicata. De aceea, serviciul New Born Baby Care, unic in Romania, ofera proaspetelor mamici o asistenta medicala specializata in neonatologie, care le va ajuta sa se acomodeze cu nou nascutul. Timp de doua saptamani, mamicile vor avea alaturi un real ajutor pentru a trece mai usor peste starile specifice perioadei de dupa nastere. Pentru mai multe detalii vizitati site-ul www.profibabycare.ro .

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!