Sari la conținut

Sansele de sarcini gemelare sanatoase

In ultima vreme sarcinile multiple s-au inmultit. Printre motive se numara varsta inaintata a mamei, utilizarea contraceptivelor hormonale si fertilizarea in vitro. Sarcina multipla este insotita de un risc crescut. Complicatiile in sarcinile multiple apar mai ales in cazul mamelor peste 35 de ani, care au ramas gravide in urma unui program de fertilizare in vitro.

 

Riscuri in cazul sarcinilor gemelare

Diagnosticul unei sarcini gemelare presupune prognosticul realist asupra riscului crescut de nastere prematura. Alte probleme si potentiale motive de ingrijorare sunt: avort spontan, deces fetal intra-uterin, probleme cu placenta, hipertensiunea mamei generata de sarcina, crestere fetala inegala (discordanta), deficiente genetice, biochimice sau de “pozitionare” a unuia sau mai multor fetusi. De exemplu, avortul spontan este de aproximativ trei ori mai frecvent la sarcinile multiple decat la celelalte, iar incidenta complicatiilor creste pentru sarcinile monozigotice.

Avortul spontan poate afecta doar un fat. Sindromul “geamanului care dispare” are incidenta de aproximativ 20%, in acest caz, un fat este reabsorbit, iar celalalt se dezvolta normal. La femeile cu varsta peste 35 de ani care au ramas insarcinate in urma unui tratament pentru fertilitate, probabilitatea de a pierde sarcina gemelara este mai mare. Aceste probleme apar si la femeile mai varstnice care au ramas insarcinate pe cale naturala.

Detectarea prin ultra-sunete a activitatii cardiace fetale are o valoare predictiva destul de buna pentru viabilitatea sarcinii. Insa mamele cu varsta peste 35 de ani trebuie instiintate ca risca sa avorteze spontan chiar dupa aceasta detectie a batailor inimilor fetilor. In ciuda acestor probleme, o sarcina gemelara are sanse mari de a fi o sarcina sanatoasa si de a fi dusa la termen, daca sunt respectate conditiile de ingrijire, nutritie si sprijin al mamei.

Ingrijirea sarcinilor gemelare

Ingrijirea in cazul sarcinii gemelare este similara cu ingrijirea oricarei sarcini: ai nevoie de o dieta echilibrata, de miscare si de vizite regulate la medicul ginecolog. Intre 8 si 14 saptamani de sarcina poti afla mai multe despre bebelusii tai: daca fiecare are propria placenta si membrana sau impart impreuna una singura. Intre 18 si 22 de saptamani se fac si testele care verifica daca exista sau nu anomalii de structura. Este posibil ca, incepand cu saptamana 16 de sarcina, sa ti se ceara sa faci fotografii mai des, cam la 2 saptamani. 

 

Nasterea in cazul sarcinilor gemelare

In cazul ca ai gemeni nu inseamna neaparat ca este necesar sa nasti prin cezariana. Aproximativ jumatate dintre nasteri se fac pe cale naturala. Este nevoie de cezariana daca mama a avut anterior o cezariana, daca primul bebelus nu este in pozitie cefalica, daca bebelusii impart aceeasi placenta.

Nasterile in cazul sarcinilor multiple au loc in general intre 37 si 38 de saptamani. Exista un risc crescut de nastere prematura si de necesitate ca bebelusii sa aiba nevoie de ingrijire neonatala speciala.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!