Sari la conținut

Saptamana 14 de sarcina

Organismul s-a adaptat la schimbarile interne pe care le determina sarcina. In cursul saptamaniilor 14 - 15 este foarte posibil sa percepi pentru prima data miscarile copilului tau. Momentul este special din toate punctele de vedere. Ce simti? Este foarte greu de explicat in cuvinte. Unele femei percep miscarea copilului ca un tremur usor, delicat si rapid ,altele ca pe un usor spasm, repetat. Senzatia usoara de prezenta a unui fluturas in burtica este confirmarea suprema a sufletului mic care creste in pantecele tau.

 

Cum arata bebe in saptamana 14

Copilul este complet format, iar procesul de dezvoltare a organelor continua. Creste si in greutate si in lungime. La finele saptamanii are opt - zece centimetri si ceva mai mult de 80 de grame. Comparativ cu saptamana trecuta, bebe si-a dublat greutatea. Ritmul rapid de crestere se mentine si se amplifica. Sistemul circulator si tractul urinar sunt perfect functionale. Inima copilului bate de doua ori mai repede decat a dumneavostra si pompeaza peste 20 de litri de sange pe zi. Un strat fin, de par (denumit laguno), incepe sa creasca pe intreaga suprafata a corpului, protejand pielea copilului. Acesta va disparea doar in prajma nasterii. Ficatul produce bila, iar splina celule rosii. Organele sexuale externe sunt acum bine conturate, iar sexul copilului poate fi stabilit la o ecografie clasica. La baieti se dezvolta prostata, iar la fete ovarele coboara din abdomen, unde s-au format, in pelvis. Fetitele au circa doua milioane de ovule in ovare, din care, in momentul nasterii vor ramane doar un milion. Procesul va continua mult timp, iar la varsta de 17 ani va avea doar vreo 200.000. In saptamana a 14 a tiroida fatului ajunge la maturitate si incepe sa secrete hormoni.

Fatul este capabil sa-si suga degetul, sa zambeasca si sa se incrunte. Casca si sughite. Sughitul fatului va fi foarte curand perceput de mama. Fatul reactioneaza la lumina pentru ca, desi nu isi ridica ploapele, acestea sunt aproape transparente. Globii oculari formati se misca in orbite si sunt stimulati de lumina difuza.

Cum te simti in saptamana 14 de sarcina

Trebuie sa te obisnuiesti sa primesti complimente. In aceasta perioada de foarte multe ori ti se va spune ca arati foarte bine. Stralucirea fetei este reala si este efectul cantitatii crescute de sange care ajunge la nivelul pielii. Greturile au disparut, la fel si oboseala. Senzatia de presiune asupra vezicii urinare se reduce considerabil, pe masura ce uterul urca in cavitatea abdominala. Debordezi de energie. La capitolul simptome persista, sau chiar se accentueaza constipatia, sanii raman sensibili, fiind uneori durerosi. Din cauza furtunilor hormonale prin care a trecut organismul, pot sa apara alunite noi sau pete pe piele. Uterul a crescut mult in volum fiind, de dimensiunea unui grapefruit mare. Este timpul sa cauti alte variante vestimentare, pentru ca in mod cert blugii nu te mai incap!

Starea psihica este buna si se poate spune ca instabilitatea emotionala din primul trimestru a fost definitiv depasita. Preocuparea principala, din punct de vedere emotionaleste concentrata asupra copilului si asupra capacitatii de a face fata la obligatiile viitoare de parinte.

 

Recomandari pentru saptamana 14

In acest stadiu copilul este bine format si are nevoie de toti nutrientii pe care ii poate primi de la mama, care-l ajuta sacreasca. Pentru ca mancati impreuna este foarte important sa respecti regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase, care sa pastreze un echilibru intre carbohidrati, vitamine, minerale, proteine si grasimi. Ai nevoie de fructe si legume pentru a evita deficientele nutritionale, dar si pentru a beneficia de un aprot crescutde fibre, cea mai buna cale pentru a scapa de problemele constipatiei. Pe parcurusul celor trei luni de sarcina ale trimestrului trebuie sa cresti ingreutate intre patru si sase kilograme. Mersul pe jos si inotul sunt recomandate si benefice scrie baby zone.

Circa 50% dintre femei au o evolutie normala in ceea ce priveste greutatea si doar 38% depasesc limitele normale. Circa 12% dintre femei se situaza sub valoarea normala in ceea ce priveste greutatea.

Un sfat: aceasta este ultima saptamana din intervalul recomandat pentru realizarea primei ecografii morfofunctionale. Scopul acestor investigatii este acela de a identifica anomalii genetice, de la sindromul Down la cele cardiace, care pot pune in pericol viata copilului. Fa aceasta ecografie. Este garantia ca vei avea un copil sanatos.

 

Citeste si despre Saptamana 13 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 15 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!