Sari la conținut

Saptamana 2 de sarcina

Experienta medicala de specialitate arata ca a doua saptamana de sarcina este, practic, saptamana in care se viitorul tau copil este conceput. Este saptamana in care se produce ovulatia si momentul fecundarii. Momentul in sine dispune de un interval posibil de patru zile si variaza de la femeie la femeie.

Saptamana 2 de sarcina: fertilizarea

Ovulatia este insotita de cresterea nivelului de estrogen, care actioneaza direct asupra mucoasei uterine care se ingroasa, formand un nou strat (endometru) care va adaposti ovulul fecundat.

Conceptia este momentul in care ovulul, care se afla la baza uneia din cele doua trompe uterine, este fecundat de un singur spermatozoid (din milioanele eliberate). O enzima care se afla in membrana ovlului lasa ca in interiorul acestuia sa patrunda un singur spermatozoid. Ovulul si spermatozoidul au fiecare cate o jumatate din lantul de cromozomi, iar in procesul de fecundare cele doua jumatati se combina si formaza AND-ul viitorului copil. Procesul nu este instantaneu, ci dureaza cateva zeci de ore.

 

Tot in acest moment, al conceptiei, este stabilit si sexul copilului. Materialul genetic contine 46 de cromozomi. Dintre acestia, doar doi, unul din spermatozoid, altul din ovul, vor determina sexul copilului. Ovulul are doar cromozomul X, spermatozoidul poate veni cu cromozom X sau Y. Daca spermatozoidul are cromozomul X, viitorul copil va fi fetita, iar daca spermatozoidul are cromozomul Y, va fi un baietel. 

Foarte important de retinut este faptul ca sexul copilului este hotarat exclusiv de componenta genetica paterna. Tot tatal stabileste si componenta Rh a viitorului copil.  

 

Saptamana 2: cum arata bebe

Un ovul fecundat are diametrul de 0,2 mm. La 30 de ore de la fecundare, se divide pentru prima data. Initial in doua celule, apoi in patru, apoi opt, procesul continuand pe masura ce are loc deplasarea ovulului fecundat, prin trompa uterina spre uter. In momentul in care ajunge in uter, grupul contine 32 de celule si poarta numele de morula. La o saptamana de la fecundare numarul de celule va fi de 250.

 

Saptamana 2 de sarcina - cum te simti

Se spune ca femeile, din momentul conceptiei, dobandesc un al saselea simt - instinctul matern -, pe care il vor avea intreaga viata. Acest instinct este acel ceva care nu poate fi definit sau explicat. Este o punte intre mama si copil, unica, miraculoasa, mai presus de stiinta, o legatura care nu se rupe niciodata.

Daca ceva din interiorul tau iti spune ca esti insarcinata, incepe prin a lua singura primele decizii care il vor proteja pe viitorul tau copil. Trebuie sa dovedesti prudenta cu ce si cat mananci, cu timpul alocat odihnei, cu evitarea factorilor de stres. De asemenea, daca este cazul, alcoolul si tutunul trebuie sa fie eliminate din viata ta. In plus, evita locurile in care te-ai putea contamina cu baterii, microbi si virusi, spala-te foarte des pe maini si, foarte important, nu lua niciun fel de medicamente fara prescriptia medicului.  

Nu uita ca in primele doua saptamani, ovulul fecundat este lipsit de orice protectie si este foarte sensibil la factorii externi, scrie baby zone.

 

Citeste despre Saptamana 1 de sarcina

Citeste despre Saptamana 3 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!