Sari la conținut

Saptamana 37 de sarcina

Sentimentul general este nerabdarea. Si tu si bebelusul sunteti pregatiti sa va intalniti. Imparte bucuria, nerabdarea si emotiile cu tatal copilului tau. Este la fel de implicat si de nerabdator ca si tine.

 

Ce face bebe in saptamana 37 de sarcina

Daca copilul se naste incepand din aceasta saptamana, el nu mai este considerat prematur. Procesul de crestere in greutate si de dezvoltare a organelor continua si dupa nastere, dar toate organele copilului sunt apte sa faca fata conditiilor exterioare uterului. Acest nivel de dezvoltare, care garanteaza adaptarea imediata la viata extrauterina, este atins incepand din aceasta saptamana si de plamanii bebelusului. Sistemul osos continua procesul de osificare, in toate oasele scheletului, mai putin in cazul oaselor cutiei craniene care sunt inca moi si vor fi astfel inca aproximativ 18 luni dupa nastere.

Copilul a luat deja pozitia tipica, avand mainile si picioarele indoite si spatele incovoiat, cea mai eficienta pe parcursul nasterii. Bebe nu se mai misca foarte mult, pe de o parte pentru ca nu mai are loc, pe de alta pentru ca doarme mult si face economie de energie, procesul nasterii fiind unul complicat nu doar pentru mama. Chiar si in aceste conditii, daca trec mai mult de doua ore fara sa-ti simti bebelusul miscandu-se mergi imediat la medic. In aceasta saptamana, bebelusul masoara in jur de 48 de centimetri si a atins trei kilograme.


 

Cum te simti in saptamana 37

Respiratia s-a ameliorat, dar presiunea s-a mutat pe vezica urinara. Este posibil sa apara secretii maro, care indica ruperea dopului de mucus, care a sigilat colul uterin si care marcheaza un moment important ce anunta ca nasterea se poate produce in urmatoarele zile. Foarte important este faptul ca ruperea acestui dop permite o cale de comunicare directa cu membranele sacului amiotic. Copilul este protejat, dar trebuie sa fii extrem de riguroasa cu respectarea conditiilor de igiena pentru ca este posibila contaminarea cu bacterii.

Trebuie spus ca foarte putine femei nasc la data calculata de medic. De cele mai multe ori este un interval de timp care poate merge chiar si la o variatie de plus minus zece zile, in jurul datei preconizate de medic. Dar din cea de a 37 saptamana, procesele asociate nasterii incep sa se declanseze. Cervixul se dilata incet, iar procesul de deplasare al oaselor bazinului este in plina desfasurare.

 

Pregatirea pentru nastre: infrunta-ti temerile

Este imposibil sa nu-ti fie teama de momentul nasterii. Chiar daca esti la prima sau la a doua ori la a treia nastere, teama fata de acest moment este normala si intr-o oarecare masura necesara. Nu incerca sa-ti infrangi teama, ci pregateste-te sa o controlezi.

  Discuta cu mediucul tau. Intreaba si cere lamuriri. Ai incredere in sfaturile lui.

  Bazeaza-te pe partenerul tau. Tine-l aproape. Te va ajuta foarte mult.

  Bazeaza-te pe instinctul matern si pe faptul ca fiind femeie ai fost creata ca sa faci fata nasterii naturale.

  Invata si afla detalii despre sarcina, nastere si ingrijirea copilului mic in cadrul cursurilor speciale. Vei invata printre altele cum sa-ti controlezi emotiile si sa diminuezi stresul.

 Fii realista, femeile au adus pe lume copiii dintotdeauna. Nu esti singura, alaturi de tine sunt oameni care te pot ajuta.

  Organismul este capabil sa faca fata durerilor. In plus fiecare organism este unic si fiecare femeie reactioneaza diferit.

  Gandeste pozitiv, nasterea este un proces natural unde participarea ta este esentiala.

 

Citeste si despre Saptamana 36 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 38 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!