Sari la conținut

Saptamana 38 de sarcina

Sarcina se apropie de final si de mare moment: nasterea. Bebelusul este complet format, de la finele celei de a 37- a saptamani de sarcina, dar cu toate acestea bebe nu sta degeaba in uter. El are nevoie de aceasta ultima luna de sarcina, pentru perfectionarea organismului si pentru a se pregati pentru viata din afara uterului.

 

Ce face bebe in saptamana 38 de sarcina

Ritmul de crestre continua, dar este mult mai lent. La finele acestei saptamani copilul depaseste trei kilograme (ca valoare medie) si ajunge la aproape 50 de centimetri. Fiecare zi petrecuta in uter, in aceasta perioada, ar putea fi ultima, motiv pentru care copilul, sub contolul unor mecanisme hormonale extrem de complexe si delicate se pregateste pentru momentul culminant care este nasterea si adaptarea brusca la conditiile de viata extrauterine. Nasterea va fi un soc maxim pentru toate organele sale, cele mai solicitate fiind sistemul respirator, cel cardiovascular si sistemul imunitar. Implicate in mod major sunt si sistemele complexe de termoreglare, dar si aparatul digestiv si cel excretor, care trebuie sa asigure aportul de nutrienti si excretia rezidurilor. Toate mecanismele trebuie sa se adapteze in cateva minute si sa suplineasca activitatea placentei.

In aceasta perioada sistemul digestiv al copilului este functional. Copilul inghite bucati din grasimea care a acoperit tegumentul, si pe care intestinele o digerea pentru a produce primele materii fecale, denumite meconium. In aceasta perioada sunt finisate organele sexulate externe si la fetite si la baieti.

Circumferinta capului si a abdomenului au aproape aceeasi valoare. Mai trebuie spus ca sistemul nervos al copilului este capabil sa faca fata la coordonarea functiilor complexe: respiratia, digestia, mentinerea temperaturii, inghititul si suptul.

Cum te simti in saptamana 38

Aceasta este o perioada de asteptare. Modificarile prin care treci sunt minime. Odihneste-te si stai cu picioarele ridicate pentru a combate procesul firesc de umflare al acestora. Este foarte important sa-ti pastrezi camul, chiar daca intri in travaliu.

Miscarile copilului sunt rare, pentru ca nu are foarte mult loc la dispozitie, dar sunt puternice. Este necesar sa te monitorizezi si sa intelegi care sunt semnele care anunta preeclampisa (complicatiile provocate de crestrea brusca a tensiunii arteriale in timpul sarcinii).  

 

Pregatirea pentru nastere: ajuta-l pe bebe sa vina pe lume

Profita din plin de aceste ultime zile. Intre mama si copil s-a stabilit o intimitate speciala, iar aceste ultime zile sunt cele mai pretioase momente. Mama poate efectiv comunica cu puiul ei. Nu pierde niciun moment sa vorbesti cu micutul tau. Intelege mai mult decat iti poti imagina. Iti recunoaste vocea si este capabil sa inteleaga cand vorbesti cu el si cand nu. Transmite-i emotia care te stapaneste si nerabdarea de a-l tine in brate. Vorbele tale sunt prima manifestare a tandretii si dragostei pe care o porti copilului tau.

Formula magica: trebuie sa stii ca desi nasterea este un proces la care asista medicul, asistenta si, daca se poate, chiar si tatal copilului tau, momentul este unul extrem de intim care se petrece in fapt doar intre tine si copilul tau. Cei care se afla in jurul tau sunt acolo doar pentru a te sustine, ajuta si proteja. Insa tu esti cea care aduce copilul pe lume. Daca te gandesti la acest lucru ai sa gasesti putere, echilibru si forta pentru a duce totul la bun sfarsit.

 

Citeste si despre Saptamana 37 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 39 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!